Datering
Vervaardiger R.G. Postma

Een tjotter

Een tjotter ligt afgemeerd met het grootzeil en de fok er bij. Het zwaard is goed te zien. Ca. 1910. Waarschijnlijk een nieuw scheepje omdat er drie mannen in de tjotter staan te poseren.

Identificatie
Titel
Een tjotter
Objectnummer
F023361
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • prentbriefkaart
  Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-40778
Over
Trefwoorden
 • tjotter
  Boottype met ronde spantvorm soms gepiekt gebouwd dat ca. 1900 in Friesland algemene bekendheid kreeg. Oorspronkelijk gebouwd voor visserij en vrachtvervoer maar ook al vroeg voor pleziervaart gebruikt. (MARDOC)Een tjotter is het kleinste van de open ronde Friese zeilscheepjes met een lengte over de stevens van ten hoogste 5,4 m. (Wikipedia)
 • zeil
  Een zeil is een doek op een schip dat bedoeld is om de kracht van de wind te vangen en om te zetten in een voortstuwende kracht voor het schip. De stand van het zeil ten opzichte van het schip is vaak verstelbaar, zodat ondanks verschillende invalshoeken van de wind toch een efficiënte voortstuwing kan worden verkregen. Met een zeil wordt het eigenlijke doek bedoeld. Het geheel van masten, touwwerk en zeilen heet tuigage of tuig. De vorm van de zeilen is afhankelijk van de gevoerde tuigage en de plaatsing van het zeil. (Wikipedia) De doeken die t.b.v. het windvangen voor het hekwerk wordt gespannen. (Molenwoordenboek B.D. Poppen)Zeil aan de achterste mast, die bezaansmast heet. (Flevobericht 323 (1991))
 • zwaard (scheepsuitrusting)
  Zijzwaard; houten of metalen plaat of bord dat langszij tot onder het vlak van het schip wordt neergelaten met de bedoeling de drift te beperken.
 • groepsportret
  Een groepsportret is in de beeldende kunst een portret van meerdere personen. (Wikipedia)
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. R.G. Postma
Datering
Verwerving en licentie
Verworven
schenking
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Leeuwarden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch