Datering
Maker onbekend

Vlissingen Nieuwendijk Een otter en een hoogaars

In de haven van Vlissingen ligt aan de Nieuwendijk een otter en in het midden vaart een hoogaars met het zeil erbij. Er moet geroeid worden om te kunnen aanmeren omdat er geen wind is.

Identificatie
Titel
Vlissingen Nieuwendijk Een otter en een hoogaars
Objectnummer
F023544
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-40893
Over
Onderwerpen
  • Otter (vaartuig)
    Vlaams binnenschip van de Schelde en haar zijrivieren. De romp had een plat vlak, kortgebogen ronde of hoekige kimmen en een bol boord. Sommige soorten waren met een staatsie, andere als een draaioverboord gebouwd. De tuigage bestond uit een bezaantuig of uit een anderhalvemasttuig. De zwaarden waren rond en breed. (aatned.nl)
  • Hoogaars
    Nederlands platboomd vissersvaartuig dat vooral gebruikt werd voor de oester- en mosselkweek in Zeeland, de garnaalvisserij in de zeegaten, de visserij en het transport van visserijproducten in Zuid-Holland en in België. Het vlak van de hoogaars is druppelvormig met de ronde kant naar voren. Het voorschip steekt dieper dan het achterschip. Beide stevens zijn recht. De voorsteven is sterk hellend, de achtersteven veel minder. De zwaarden zijn lang en smal. (MARDOC)Nederlands platboomd vaartuig vooral in Zeeland gebruikt voor de visserij en lokale vrachtvaart. Het schip heeft een druppelvormig, recht of gebogen vlak en overnaadse zijden. Beide stevens zijn recht en sterk vallend.
  • Zeil
    Een zeil is een doek op een schip dat bedoeld is om de kracht van de wind te vangen en om te zetten in een voortstuwende kracht voor het schip. De stand van het zeil ten opzichte van het schip is vaak verstelbaar, zodat ondanks verschillende invalshoeken van de wind toch een efficiënte voortstuwing kan worden verkregen. Met een zeil wordt het eigenlijke doek bedoeld. Het geheel van masten, touwwerk en zeilen heet tuigage of tuig. De vorm van de zeilen is afhankelijk van de gevoerde tuigage en de plaatsing van het zeil. (Wikipedia) De doeken die t.b.v. het windvangen voor het hekwerk wordt gespannen. (Molenwoordenboek B.D. Poppen)Zeil aan de achterste mast, die bezaansmast heet. (Flevobericht 323 (1991))
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Bergen (Noordholland)
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden