Datering
Maker Gerrit Ooms

Onvoltooid model van een tjotter: romp in stapelbouw.

Onvoltooid scheepsmodel van een tjotter. Blokmodel in stapelbouw (verticaal gestapeld). Op de romp lijnen en cijfers.
De romp is gemaakt door Gerrit Ooms, die modellen maakte van alle schepen die aan de Sneekweek hebben meegedaan. Dit onvoltooide blokmodel ging vooraf aan de bouw van de tjotter met inv.nr. 1998-281. Gerrit Ooms. Geboren 23 juli 1920 te Heerenveen. Verhuisde in 1923 naar Sneek. Beroep: aannemer in de wegenbouw. In zijn vrije tijd zeilde Gerrit Ooms. Eerst in een kano, vanaf 1948 in een Zomerweeldejacht. Vervolgens in een kajuitzeiljacht. En van 1957 tot 1962 in het regenboogjacht Griffioen (zeilnummer 70). In dat jacht deed Ooms meerdere malen aan wedstrijden mee. Op latere leeftijd voer hij in een motorkruiser.

Identificatie
Titel
Onvoltooid model van een tjotter: romp in stapelbouw.
Objectnummer
FSM-1999-121
Objecttype
  • Scheepsmodellen
    Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000016266
Over
Onderwerpen
  • Tjotters
    Boottype met ronde spantvorm soms gepiekt gebouwd dat ca. 1900 in Friesland algemene bekendheid kreeg. Oorspronkelijk gebouwd voor visserij en vrachtvervoer maar ook al vroeg voor pleziervaart gebruikt. (MARDOC)Een tjotter is het kleinste van de open ronde Friese zeilscheepjes met een lengte over de stevens van ten hoogste 5,4 m. (Wikipedia)
Werk
Breedte
7.2 cm
Hoogte
4.0 cm
Lengte
16.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Gerrit Ooms
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden