Datering
Maker onbekend

Grouw Haven met fjouerjacht, notarisboot en een stoomveerboot

In de haven liggen voor het Bondshotel 'Oostergoo' twee stoomveerboten voor passagiers en goederen. Verder een fjouerjacht, een motorjachtje (zgn. notarisbootje) en andere pleziervaartuigen. Op de voorgrond een roeiboot met veel gasten aan boord. Op de kerk hangt de Hollandse driekleur in top.

Identificatie
Titel
Grouw Haven met fjouerjacht, notarisboot en een stoomveerboot
Objectnummer
F023238
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-40662
Over
Onderwerpen
  • Hotel
    Aanzienlijk (zie) logement. In Italië alXV hier en daar groots opgezet (Padua). De naam hotel komt sinds XIXm in gebruik voor wat vroeger (zie) herenlogement genoemd werd. Er komt met de groei van het toerisme een bijzonder bouwtype op met een ruime hal, eet- en recreatiezalen, terrassen. (Haslinghuis)Gebouw ten behoeve van de overnachting van reizigers. (BRT)
  • Veerboot
    Een pont is een breed en platboomd, veelal zelfs vlotvormig vaartuig, dekschuit of soortgelijk drijflichaam, van grote vormstabiliteit en met een ruim dekoppervlak, bijv. ingericht en gebruikt als veerpont (om passagiers en voertuigen over een rivier, vaart e.d. te vervoeren). Van de veerpont zijn voor- en achterschip vaak identiek, zodat zonder te keren in beide richtingen gevaren kan worden. In geval van mechanische aandrijving zijn dan meestal aan de beide uiteinden een schroef en roer. In het andere geval werden of worden veerponten d.m.v. zeilen, riemen, boom, ketting of kabel voortbewogen.Schepen die personen, voertuigen of stortgoederen over rivieren, baaien of andere kleine wateren vervoeren, meestal volgens een vast dienstregeling. (aatned.nl)Een veerboot, of veerpont, ook pont of veer genoemd, is een vaartuig dat een verbinding onderhoudt. (Thesaurus landschap)Vaartuig waarmee personen en wagens over rivier of vaart werden over gevaren; deze overzetvaartuigen hadden als regel een schouwachtige gedaante waarbij de heve het mogelijk maakte dat men zonder probleem van het schip op het land kon stappen afrijden. (Verdwenen Schepen (G.J. Schutten, 2004))Veer voor het overzetten van voertuigen en personen. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Passagiersvaartuig
    Vaartuigen die hoofdzakelijk worden gebruikt voor personenvervoer. (AAT)
  • Tjotter
    Boottype met ronde spantvorm soms gepiekt gebouwd dat ca. 1900 in Friesland algemene bekendheid kreeg. Oorspronkelijk gebouwd voor visserij en vrachtvervoer maar ook al vroeg voor pleziervaart gebruikt. (MARDOC)Een tjotter is het kleinste van de open ronde Friese zeilscheepjes met een lengte over de stevens van ten hoogste 5,4 m. (Wikipedia)
  • Pleziervaartuig
    Elk vaartuig, dat gebouwd, of verbouwd, is voor recreatieve doeleinden. (debinnenvaart.nl)
  • Stoomvaartuig
    Schepen voortbewogen door stoommachines. (AAT-Ned)Willekeurig vaartuig dat voor de voortstuwing gebruik maakt van een stoommachine of stoomturbine. (debinnenvaart.nl)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend (fotograaf)
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Grou
  • Bergen (Noordholland)
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden