Datering
Maker onbekend

Groet uit Katwijk aan Zee Garnalenschuit

De garnalenschuit KW 88 wordt door kinderen geholpen in zee te brengen. De zeilen staan er reeds bij en de vlag hangt in top.

Identificatie
Titel
Groet uit Katwijk aan Zee Garnalenschuit
Objectnummer
F023485
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-40872
Over
Onderwerpen
  • Garnalenschuit
    Klein type bomschuit voor de garnalenvisserij, vooral vanuit Zandvoort en Katwijk. Het schip had een vlakke spiegel en was niet zo rechthoekig gebouwd als de bomschuit, maar meer eivormig. Ze voerden slechts één mast met bezaantuig. De laatste garnalenschuit van Zandvoort verdween in 1929, te Katwijk in 1940. (aatned.nl)
  • Zeil
    Een zeil is een doek op een schip dat bedoeld is om de kracht van de wind te vangen en om te zetten in een voortstuwende kracht voor het schip. De stand van het zeil ten opzichte van het schip is vaak verstelbaar, zodat ondanks verschillende invalshoeken van de wind toch een efficiënte voortstuwing kan worden verkregen. Met een zeil wordt het eigenlijke doek bedoeld. Het geheel van masten, touwwerk en zeilen heet tuigage of tuig. De vorm van de zeilen is afhankelijk van de gevoerde tuigage en de plaatsing van het zeil. (Wikipedia) De doeken die t.b.v. het windvangen voor het hekwerk wordt gespannen. (Molenwoordenboek B.D. Poppen)Zeil aan de achterste mast, die bezaansmast heet. (Flevobericht 323 (1991))
  • Kind
    Mensen die zich in de eerste ontwikkelingsfase van het leven bevinden. (AAT)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Bergen (Noordholland)
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden