Datering
Vervaardiger Pieter van den Berge

Femme de Pescheur de L' Isle de Marcken.

De Marker vissersvrouw is gekleed in een rijglijf met schouderkleppen, korte mouwen en een kort schootje. Onder het rijglijf heeft zij een borstrok met borstspleet die een stuk van een kroplap of het hemd toont. Aan de hals is een randje van het witte hemd zichtbaar. Zij draagt een kuitlange rok, gecombineerd met een wit schort dat rondom is versierd met een eenvoudig randje. Verder draagt ze lichte kousen en eenvoudige muilen. Het is mielijk te zien if ze iets op het hoofd draagt, ze lijkt vlechten te hebben, gecombineerd met losse krulletjes.

Uitgebreide beschrijving

Klederdrachtprent. Voorstelling van staande vrouw, hele figuur, van voren gezien. De vrouw heeft met de rechter hand haar schort vast en heeft in de linker hand een bloem. De vrouw is gekleed in een rok, schort en een rijglijf. Op de voorgrond links van de vrouw een bloem. Op de achtergrond grasland met twee runderen en rechts een sloot. Daar achter huizen en links een kerk. In het dak van het huis rechts zijn de cijfers '0861' toegevoegd. Op de horizon open water met een zeilend scheepje en een kustlijn.; Titel: m.o. in de marge.; Imp. in de marge: l.o. P. vanden Berge inven: et Sculp: r.o.: de Lespine ex Cum privilegio Ordin: Hollandiæ et West-Frisiæ.; Opschriften/merken: r.o. in de marge in bruine inkt: 26. De cijfers '0861' in het dak zouden de datering van de prent kunnen vormen: 1680.

Identificatie
Titel
Femme de Pescheur de L' Isle de Marcken.
Objectnummer
004746 /06
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3776
Over
Trefwoorden
 • klederdracht
Werk
Breedte
20.0 cm
Hoogte
30.2 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Pieter van den Berge (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 7 mei 1954
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
prentkunstenaar, tekenaar, drukker, uitgever

Pieter van den Berge

Amsterdam, – 11 november 1737
Lees meer
RKD

Trefwoorden