Datering
Vervaardiger Elchanon Verveer

Femme de Zaandam (Nord Hollande)

Zaanse vrouw

Uitgebreide beschrijving

Klederdrachtprent. Voorstelling van een staande vrouw, hele figuur, schuin van voren op de linker zij gezien. De vrouw heeft de armen schuin over elkaar voor haar middel. De vrouw draagt een rok en schort, een jak met een doek in de wijde halsopening en op het hoofd een tot op de schouders reikende kap met hoofdsierraden, waar over een strohoedje.; Er is alleen een ondergrond, geen achtergrond weergegeven.; Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de voorstelling: l.o.: E Verveer; r.o.: C Geoffroy; in de marge: m.b.: BELGIQUE et HOLLANDE. No. 7.; l.o.: MUSÉE DE COSTUMES. No. 372.; m.o.: Moine Imp. r. de la M. Ste. G. 19.; r.o.: Ancienne MON. AUBERT, 20 rue Bergère.

Identificatie
Titel
Femme de Zaandam (Nord Hollande)
Objectnummer
006761
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8822
Over
Trefwoorden
 • klederdracht
Werk
Breedte
20.8 cm
Hoogte
27.4 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Elchanon Verveer (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • gegraveerd (drukprocédé)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 18 juli 1960
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Zaandam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
etser, graveur (prentmaker), illustrator

Elchanon Verveer

Den Haag, 19 april 1826 – 24 augustus 1900
Lees meer
RKD

Trefwoorden