Datering
Vervaardiger Elchanon Verveer

Femme de Volendam (Nord Hollande)

Vrouw uit Volendam

Uitgebreide beschrijving

Klederdrachtprent. Voorstelling van staande vrouw, hele figuur, van voren gezien met het hoofd naar rechts gedraaid, 3/4 van links gezien. De vrouw leunt met haar rechter arm op een muurtje achter haar dat tot borsthoogte reikt. In haar linker hand houdt de vrouw een kruik. De vrouw is gekleed in een gestreepte rok en schort en een lijfje met diepe halsuitsnijding waarin een halsdoek. Om de nek heeft ze een kralensnoer en op het hoofd een hul. Titel: m.o. in de marge. Imp. in de voorstelling: l.o. Verveer del. r.o. Geoffroy. sc. in de marge: m.b.: BELGIQUE & HOLLANDE No. 4.

Identificatie
Titel
Femme de Volendam (Nord Hollande)
Objectnummer
006758
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4218
Over
Trefwoorden
 • klederdracht
Werk
Breedte
21.0 cm
Hoogte
27.4 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Elchanon Verveer (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • gegraveerd (drukprocédé)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 18 juli 1960
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
etser, graveur (prentmaker), illustrator

Elchanon Verveer

Den Haag, 19 april 1826 – 24 augustus 1900
Lees meer
RKD

Trefwoorden