Datering

Femme de frise

Klederdrachtprent

Uitgebreide beschrijving

Klederdrachtprent; twee staande hele figuren, in het midden een vrouw en aan haar linkerhand een meisje of jonge vrouw die tot haar middel reikt. De vrouw rechts van voren gezien, het meisje schuin van voren. De twee zijn op hun hoofddeksel na vrijwel identiek gekleed. Ze dragen beide een jak met een diepe halsuitsnijding en met een vetersluiting middenvoor, een rok en een schort. De vrouw heeft een loshangende doek op het hoofd, het meisje een muts.

Identificatie
Titel
Femme de frise
Objectnummer
008719
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6742
Over
Trefwoorden
 • klederdracht
Werk
Breedte
15.7 cm
Hoogte
20.9 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 11 juli 1969
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Friesland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae