Datering
Maker W. van Leeuwen

Vrouwen in straatje

Vrouw zittend met haakwerk, daarnaast staan nog twee vrouwen en twee kinderen. Op de achtergrond een woning met een stookfort.

Identificatie
Titel
Vrouwen in straatje
Objectnummer
F002348
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-28370
Over
Onderwerpen
  • Kant (materiaal)
    Verwijst naar fijn, decoratief ajourwerk in textiel, gemaakt door draden van linnen, katoen, zijde, haar, metaal of een andere vezel in lussen te leggen, in te rijgen, samen te draaien of te vervlechten om ontwerpen of patronen te vormen. Bij het maken van kant wordt gewerkt met een naald of met klossen. Het toevoegen van borduursels is niet ongewoon. Modern kant kan machinaal zijn vervaardigd. Ajourstoffen die op een weefgetouw zijn gemaakt en decoratief ajourbreiwerk worden doorgaans niet als kant geclassificeerd. Kant is vaak wit of effen van kleur. Echt kant ontstond in de veertiende eeuw in Europa en het Midden-Oosten, hoewel oude culturen bekend waren met gedecoreerde ajourstoffen, waaronder de Egyptische cultuur. Kant is te gebruiken als rand, boord of inzetstuk voor linnengoed of apparels. Ook wordt het samengevoegd tot grotere stukken textiel en dan gebruikt als voorhang, draperie, apparel of iets anders. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • Verstellen (textiel)
    In het algemeen te gebruiken voor het maken van relatief kleine reparaties aan een voorwerp, zoals door stopwerk, lappen of het weer samenvoegen van twee stukken, zonder daarbij grote onderdelen van het voorwerp te vervangen. In de context van onderhoud aan boeken en papier specifiek te gebruiken voor reparaties waarbij niets van het oorspronkelijke materiaal wordt vervangen. (AAT-Ned)
  • Stookplaats
    Stookplaatsen zijn speciaal ingerichte plekken in gebouwen waar open vuren voor verwarming en koken zijn aangelegd. De open vuurplaatsen kunnen op of iets boven de vloer liggen, doorgaans tegen een muur maar ook in de vrije ruimte. (Haslinghuis)
Vervaardiging
Maker
  1. W. van Leeuwen ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Urk