Datering
Vervaardiger Gerrit Ritske Kruissink

Urker visserswoningen

Huisjes t.o. N.H. kerk (Wijk 4). Huis rechts heeft een zgn. fort (uitgebouwde stookplaats). Huis links met voorschot en makelaar was het befaamde winkeltje van Riekelt Romkes, bijgenaamd 'Bartje'. 's Zaterdagsavonds kwamen hier de vissersjongens hun zakgeld verteren.

Identificatie
Titel
Urker visserswoningen
Objectnummer
F005125
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • foto
  Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-30259
Over
Trefwoorden
 • vissershuis
  Vissershuizen zijn de huizen van vissers en hun gezinnen. Vaak zijn er ook bedrijfsruimten aanwezig om vis te verwerken, gereedschap op te slaan en gereedschap, zoals netten, te repareren. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
 • stookplaats
  Stookplaatsen zijn speciaal ingerichte plekken in gebouwen waar open vuren voor verwarming en koken zijn aangelegd. De open vuurplaatsen kunnen op of iets boven de vloer liggen, doorgaans tegen een muur maar ook in de vrije ruimte. (Haslinghuis)
 • winkel (pand)
  Winkels zijn gebouwen waar goederen aan consumenten verkocht worden. (Van Dale)
 • gevel
  Driehoekige top van een muur of houten wand, die voor het dak is geplaatst, later in het bijz. de gehele driehoekig afgedekte voormuur van een huis of de voormuur in het algemeen, ook als de muur horizontaal is afgedekt. Tenslotte wordt van voor-, achter-, zij- en brandgevels gesproken. Zonder nadere aanduiding betekent gevel echter voorgevel. De esthetische werking van de gevel berust grotendeels op de verhouding en verdeling van gesloten en open partijen (dammen, vensters) en op de geleding: horizontaal door lijsten, friezen enz., verticaal door zuilen, pilasters, risalieten.
 • makelaar (geveltopteken)
  Houten versiering in de nok van een boerderij. Komt voor in Noord - Holland en Friesland. In Friesland is de makelaar vaak onderdeel van het uilebord. (Encyclo.nl)
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Gerrit Ritske Kruissink
Datering
Verwerving en licentie
Verworven
opdracht 6 augustus 1958
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Urk

Trefwoorden