Datering
Maker onbekend

Souvenir 't Gooi Gooische Boerderij-Buurpraatje-Gooische Schouw en waschketel-Bereiden van de maaltijd-Schaapskooi op de heide

Compilatie van vijf afbeeldingen. Vrouwen in klederdracht bij de schouw, schaapskooi met schapen en een boerderij.

Identificatie
Titel
Souvenir 't Gooi Gooische Boerderij-Buurpraatje-Gooische Schouw en waschketel-Bereiden van de maaltijd-Schaapskooi op de heide
Objectnummer
F054545
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-62017
Over
Onderwerpen
  • Boerderij
    Boerderijen zijn erven met gebouwen er op die in oorsprong bedoeld zijn om agrarische activiteiten te laten plaatsvinden. Als deze agrarische activiteiten niet meer plaatsvinden, wordt het erf met de gebouwen toch nog een boerderij genoemd. Soms wordt met boerderij alleen het hoofdgebouw bedoeld. De term boerderij wordt ook gebruikt om het agrarische bedrijf mee te duiden. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Smuiger
    Bepaald type schouw in de Zaanstreek, meestal bekleed met bijbeltegels. Deze tegels werden voornamelijk geschilderd in Amsterdam, veelal naar prentjes van Pieter Schut of Jan Luiken. De smuiger komt wel voor in consistoriekamers. (Religieus Erfgoedthesaurus)Smuigers zijn rookvangers met rookkanaal, lager dan schouwen en vaak betegeld. (Haslinghuis)
  • Stookplaats
    Stookplaatsen zijn speciaal ingerichte plekken in gebouwen waar open vuren voor verwarming en koken zijn aangelegd. De open vuurplaatsen kunnen op of iets boven de vloer liggen, doorgaans tegen een muur maar ook in de vrije ruimte. (Haslinghuis)
  • Koken
    Het proces waarin een vloeistof door verhitting verandert in een gas. Dit gebeurt vanaf een temperatuur die voor elke individuele vloeistof vaststaat en het kookpunt genoemd wordt. (AAT)Het verhitten van voeding of vloeistoffen waardoor de etenswaren gaar of bruikbaar worden voor consumeren. (AAT)
  • Schaapskooi
    Schaapskooien zijn vrijstaande of aan de boerderij aangebouwde of ingebouwde stalruimtes die dienst deden als nachtverblijf voor de schaapskudde. Schaapskooien kunnen op het erf van de boerderij staan, maar ook op de hei. (Thesaurus landschap)
  • Schaap
    Schapen (Ovis) zijn een geslacht van holhoornige hoefdieren uit de onderfamilie Caprinae. Tot dit geslacht behoren het schaap en zijn wilde verwanten als de moeflon, de argali en het dikhoornschaap.
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Het Gooi

Trefwoorden