Datering

Enchuyser lied-boecxken, liedboek

Boekje met Enkhuizer liederen

Uitgebreide beschrijving

Boekje met Enkhuizer liederen in lerenbandje, opengewerkt met bloemmotieven. Het boekje heeft twee zilveren sloten waarop aan de boven en onderzijde maar ook aan de zijkant puttifiguren met bloemen te zien zijn. Deze figuren zijn omringt met bloemen. In het bovenste slot zijn de initialen. ‘GIH’ geslagen. Het zilver is op meerdere plaatsen ingeslagen met een dolfijn in driehoek (belastingteken 1893-1905).Enchuyser lied-boecxken, behelsende eenighe bruylofts-psalmen, en verscheyden seer vermaeckelijcke bruylofts liedekens. -Op nieuws met eenige fraeye liedekens vermeerdert ende verbetert. Den laetsten druck. -Tot Enchuysen, gijedruckt by Jan Palensteyn, [ca. 1690]. - 171, [5] p., [126] niet bedr. p: muz. in-16. Exempl. zonder illustraties.

Identificatie
Titel
Enchuyser lied-boecxken, liedboek
Objectnummer
009576
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • boek
  Verzamelingen van houten of ivoren tabletten, of vellen papier, perkament of soortgelijk materiaal, die blanco, beschreven of bedrukt zijn, en die aan elkaar zijn geregen of gebonden. Gewoonlijk vele gevouwen en gebonden bladen met ononderbroken drukwerk of tekst; wanneer het gedrukt materiaal betreft gaat het vooral om een gebonden band of een band van redelijke formaat. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15132
Werk
Breedte
4.7 cm
Hoogte
7.3 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • leer (dierlijk materiaal)
  Leer is een dierenhuid die gelooid is met stoffen die ervoor zorgen dat de collageenstructuur zich onderling verbindt en stabiliseert. Looistoffen kunnen plantaardig van oorsprong zijn (bijvoorbeeld eikenrun) van minerale oorsprong (bijvoorbeeld chroomzouten) of vetten of oliën die in de huid gewerkt worden. Het looien verandert het leer onomkeerbaar.
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
 • gieten (metaal)
  Het smelten (in verband met glas ook het fuseren) en in een vorm gieten van materialen, bijvoorbeeld metaal of glas.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 17 april 1978
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen