Datering
Maker C. Hoogendoorn

Beugeltas met zilveren beugel

Voornamelijk blauwe tas van haakwerk met ingebreide kralen die een bloemmotief vormen. Aan de onderzijde van de tas zitten lusvormige kralenfranjes. De binnenzijde is blauw gevoerd.

Gedetailleerde beschrijving

Voornamelijk blauwe tas van haakwerk met ingebreide kralen. Op de tas staat een bloem. Aan de onderzijde van de tas zitten lusvormige kralenfranjes, de binnenzijde is blauwgevoerd. Afgeronde tasbeugel met gegraveerd decoratie (ornamentiek). Aan de bovenzijde van de beugel zit een knop voor het openen. Op de zijkant is een kabelrand aangebracht. De gravering van de voor- en achterzijde verschilt. Ingeslagen aan de voorzijde helmkopje. Ingeslagen aan de binnenzijde tweemaal CH 109 in vierkant (mrt. deels onleesbaar door de bevestiging van de tas) en I (jl). Aan de binnenzijde is een gladde beugel aangebracht die door middel van een knop aan de bovenzijde afgesloten kan worden.

Identificatie
Titel
Beugeltas met zilveren beugel
Objectnummer
007301
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • beugeltas
  Tas met beugelsluiting (meestal versierd).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13284
Werk
Breedte
10 cm
Hoogte
17 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. C. Hoogendoorn (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • zilver
  Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
 • Gegraveerd (inkerven)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 14 mei 1962
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen