Datering
Vervaardiger Gebr. Roelfsema

Tasbeugel met 1 zilveren rok- of tashaak

Kleine zilveren tasbeugel met zilveren rok- of tashaak, behorende bij de Wieringer dracht. In het eerste kwart van de 20e eeuw werden beugeltassen die aan de rokboord werden gehangen, wegens een gewijzigd kleedgedrag, getransformeerd tot draagtasjes. Soms verdween daarbij de gehele sluitpen. Anderen waren eraan gewend om de tas te openen met behulp van deze sluitpen waarmee de tas aan de rokhaak hing, zo ook hier, zodat deze gehandhaafd is. Deze beugeltas is dus omgebouwd. De oogjes aan de tas zijn een latere toevoeging evenals de jaseron draagketting. Oude kettingen van rond 1900 bestaan nog uit schakeltjes in de vorm van een 8, waarvan één oog een kwartslag is gedraaid. Nieuwere kettingen bestaan uit losse schakeltjes. (Bron: Dhr. Wielent Harms, streekdracht-deskundige)

Kleine zilveren tasbeugel, zgn. Amsterdamse beugel (zo genoemd naar het model) met zilveren rok- of tashaak, behorende bij de Wieringer dracht. Op tasbeugel diverse figuren en een knopje met daarop een gezicht van een vrouw. Op haak staat een afbeelding van een figuur spelende op een fluit draagt het thema landleven.

Identificatie
Titel
Tasbeugel met 1 zilveren rok- of tashaak
Objectnummer
024227
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • beugeltas
    Tas met beugelsluiting (meestal versierd).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-81248
Werk
Breedte
14.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. Gebr. Roelfsema
Datering
Materiaal
  • zilver
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Verwerving en licentie
Verworven
legaat 16 maart 2011
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Wieringen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen