Datering
Vervaardiger E. Drost

Beugeltas met zilveren beugel

Beugeltas met zilveren beugel, versierd met ornamentwerk en twee pauwen. Aan de beugel is een tas bevestigd met ingebreide kralen, die een patroon vormen van een man met kuitbroek en een vrouw in streekdracht. De voorstelling doet Duits aan.

Uitgebreide beschrijving

Tasbeugel open gezaagd, versierd met ornamentwerk en twee pauwen. Knipsluiting met twee eikeltjes. Aan de beugel zit doormiddel van twee oogjes een ketting bevestigd. De details zijn gegraveerd. Aan de binnezijde is het stuk ingeslagen met ED (mrt), lopende leeuw, L (jl) en helmkopje. Aan de beugel is een tas bevestigd met ingebreide kralen. Daarop een man met kuitbroek en een vrouw in klederdracht, de voorstelling doet Duits aan.

Identificatie
Titel
Beugeltas met zilveren beugel
Objectnummer
000187
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • beugeltas
  Tas met beugelsluiting (meestal versierd).
 • tas
  Een tas is een voorwerp van een flexibel materiaal dat bestemd is om andere voorwerpen in mee te nemen. (Wikipedia)Zachte of onbuigzame accessoire, sluitbaar door rits of lintjes, voor het dragen van persoonlijke voorwerpen. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1833
Werk
Breedte
16.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. E. Drost (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
 • gegraveerd (inkerven)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
 • gezaagd (handeling)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 24 augustus 1949
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen