Datering
Vervaardiger A.M. Sustring

Beugeltas

Beugeltas met zilveren beugel. De tas is geborduurd met kraalwerk in de vorm van bloem- en rankwerk.

Uitgebreide beschrijving

Bruin/groene tas met daarop kraalwerk geborduurd in de vorm van bloem- en rankwerk. Aan de bovenziojde een opengezaagde tasbeugel. Aan weerszijde van de tasbeugel ween medalion met daarop een vrouwenfiguur met in de hand een hoorn des overvloeds. In het midden een medalion met daarin een tafeleer (het offer van abram ?). De zijkant is gegraveerd met bloemmotieven. In het midden zit een knopje in de vorm van een leeuwenkop, hiermee wordt het sluitingsmechanisme van de tas in werking gezet. Aan de bovenzijde een vrouwenfiguurtje, daardoor een ring waaraan de tashaak is bevestigd. op de tashaak zit een decor van een vrouw die naar de toeschouwer is gekeerd met aan de arm een bloemenmand. In de tas zit een binnenbeugel. De binnenzijde is voorzien van een gravering, een hoed of iets dergelijks. Ingeslagen AS 55 in vierkant, 3 maal (mrt), lopende leeuw en helmkopje. Ingeslagen op tashaak lopende leeuw en VE in rechthoek (mrt) (dit teken is ingeslagen over een ander teken, een helmkopje of iets dergelijks?), op de ring van de tashaak ingeslagen met Z (jl)

Identificatie
Titel
Beugeltas
Objectnummer
001554
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • beugeltas
  Tas met beugelsluiting (meestal versierd).
 • sieraad
  Objecten oorspronkelijk gemaakt op het menselijk lichaam te worden gedragen als ornament met als doel het lichaam te verfraaien.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7050
Werk
Breedte
18.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. A.M. Sustring (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
 • fluweel
  Fluweel is een poolweefsel dat wordt gemaakt door ronde stokjes onder de ketting te plaatsen tijdens het weven. Hierdoor ontstaan lussen die kunnen worden doorgeknipt/gesneden om de pool te maken of als lusjes worden gelaten. De pool heeft een luxe, pelsachtig uiterlijk. Er zijn vele soorten fluweel.
Techniek
 • drijven (metaalversieringstechniek)
  Procedé waarbij een detail of een versiering op metaal wordt aangebracht door het met een hamer of een ander niet-snijdend gereedschap te kloppen. (AAT)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 18 februari 1950
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Friesland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden