Datering

Theedoosje

Theedoosje

Zwart gelakt rechthoekig houten doosje met scharnierend deksel en een los dekseltje met een tinnen knopje. Doosje is binnenin zilverkleurig geverfd. Op de bovenkant van het losse dekseltje zijn met fijne lijntjes blaadjes en rietstengeltjes getekend. De bovenkant deksel is voorzien van een vogel op een bloesemtak, met gele verf opgebracht. Doosje heeft een messing sluiting.

Identificatie
Titel
Theedoosje
Objectnummer
002643
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • doos
    Een doos is een afsluitbaar object waar iets in wordt opgeborgen of verpakt. Een doos bestaat meestal uit gevouwen karton, eventueel met lijm of plakband dichtgezet. In deze vorm heeft het vaak de vorm van een balk. Met een doos wordt meestal een grote kartonnen doos bedoeld, met geen andere functie dan verpakking of opslag. Voorbeelden zijn een verhuisdoos en een schoenendoos. Een ander soort doos is een tekendoos en is meestal van hout.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12240
Werk
Breedte
7.5 cm
Hoogte
9.5 cm
Lengte
10.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • lak
    Lak is een laag of een bindmiddel gemaakt van de uitscheidingsproducten van een aantal boomsoorten. Verschillende landen gebruiken lokale namen voor de lak: urushi uit Japan, China en Korea afkomstig van de Rhus verniciflua, yun uit Birma afkomstig van de Melanorrhoea usitate, terwijl gelijksoortige materialen worden gebruikt in Thailand, Vietnam, Indonesië en Taiwan. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 oktober 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen