Datering
Vervaardiger

Zondoekdoos

Zondoekdoos of sendoakdoos

Uitgebreide beschrijving

Zondoekdoos of sendoakdoos: een W-vormige kist met rechte achterkant en aan de voorzijde twee punten met scharnierend deksel en staand op drie gedraaide pootjes het vierde pootje ontbreekt. De pootjes zijn gedraaide bolpootjes. In de voorkant heeft een metalen slot gezeten. Beschildering: de doos heeft een lakrode ondergrond de randen zijn wit met kleine bloemetjes. Op de lakrode ondergrond zijn bloem- en krulmotieven aangebracht afgewisseld met medaillons. In deze medaillons in grisaille afbeeldingen van putti. Daarnaast ook afbeeldingen van papegaaien en een vrouwenfiguur.

Identificatie
Titel
Zondoekdoos
Objectnummer
008653
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • doos
  Een doos is een afsluitbaar object waar iets in wordt opgeborgen of verpakt. Een doos bestaat meestal uit gevouwen karton, eventueel met lijm of plakband dichtgezet. In deze vorm heeft het vaak de vorm van een balk. Met een doos wordt meestal een grote kartonnen doos bedoeld, met geen andere functie dan verpakking of opslag. Voorbeelden zijn een verhuisdoos en een schoenendoos. Een ander soort doos is een tekendoos en is meestal van hout.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1041
Over
Trefwoorden
 • bloem (plant)
Werk
Breedte
79.0 cm
Hoogte
20.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 5 augustus 1968
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae