Datering
Vervaardiger

Zondoekdoos

De sendoak of zondoek was een ingewikkeld gevouwen doek die de Hindelooper vrouw op het hoofd droeg. De doeken werden opgeborgen in deze speciaal op maat gemaakte kisten. De hoofdtooi hoefde dan niet steeds opnieuw gevouwen en gestreken te worden

Uitgebreide beschrijving

Zondoekdoos of sendoakdoos, een W-vormige kist met rechte achterkant en aan de voorkant twee punten;met scharnierend deksel en staand op vier pootjes. De pootjes zijn gedraaide bolpootjes die naar onder toe puntig uitlopen. Beschildering: de doos heeft een cremekleurige ondergrond de profielranden zijn gemarmerd en de achterkant is groen. De cremekleurige ondergrond is versierd met bloem- en krulmotieven in meerdere kleuren aangevuld met vogeltjes. Op de bovenkant in het midden een medaillon met de afbeelding van een zeilend schip op kalme zee. Op de bovenkant is een inscriptie ingekrast boven het medaillon: S C.

Identificatie
Titel
Zondoekdoos
Objectnummer
009390
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • doos
  Een doos is een afsluitbaar object waar iets in wordt opgeborgen of verpakt. Een doos bestaat meestal uit gevouwen karton, eventueel met lijm of plakband dichtgezet. In deze vorm heeft het vaak de vorm van een balk. Met een doos wordt meestal een grote kartonnen doos bedoeld, met geen andere functie dan verpakking of opslag. Voorbeelden zijn een verhuisdoos en een schoenendoos. Een ander soort doos is een tekendoos en is meestal van hout.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12250
Werk
Breedte
66.5 cm
Hoogte
22.0 cm
Diepte
30.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 12 september 1975
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae