Datering

Doos

Rond doosje

Rond doosje met aan de bovenzijde een schildering van een jongedame tegen een grijsgroene achtergrond. Dit deksel heeft een tussen deksel;op dit tussendeksel stond waarschijnelijk een pornografische afbeelding; deze is grotendeels weggekrast. Het doosje is zwart en heeft een opstaande rand dat in het deksel valt.

Identificatie
Titel
Doos
Objectnummer
004230
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • doos
    Een doos is een afsluitbaar object waar iets in wordt opgeborgen of verpakt. Een doos bestaat meestal uit gevouwen karton, eventueel met lijm of plakband dichtgezet. In deze vorm heeft het vaak de vorm van een balk. Met een doos wordt meestal een grote kartonnen doos bedoeld, met geen andere functie dan verpakking of opslag. Voorbeelden zijn een verhuisdoos en een schoenendoos. Een ander soort doos is een tekendoos en is meestal van hout.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1935
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Techniek
  • lakken
    Het oppervlak van iets, zoals een meubelstuk of klein voorwerp, bedekken met lak, waarmee vaak dessins of afbeeldingen worden aangebracht.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 8 mei 1953
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Kampereiland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen