Datering

Kerkstoof

Kerkstoof

Gedetailleerde beschrijving

Vierkante kerkstoof, op gedraaide bolpootjes en met deurtje bevestigd aan een scharnier. Het geheel is versierd met kerfsnee houtsnijwerk. De bovenkant is voorzien van een gesneden toverknoop, waarin de luchtgaten. De zijkanten zijn versierd door cirkels omgeven door een vierkant kader. Onder het deurtje een gewelfd opstaand stukje waarop twee vissen met goudverf zijn afgebeeld. Op het deurtje zijn de initialen "JKT" met goudverf geschilderd en is voorzien van een koperen knop en schuifslot. op binnenkant deurtje in potlood de letters "JKT". De hoeken zijn voorzien van gedraaide met goudverf geschilderrde pilasters. Het geheel is met spijkers in elkaar gezet en is polychroom in de kleuren rood en goud, beschilderd. Bodem is van een ander soort hout vervaardigd.

Identificatie
Titel
Kerkstoof
Objectnummer
006516
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • kerkstoof
    Stoven zijn kachels met platte pijp waarop wordt gekookt. Bekend zijn onder andere de Mechelse stoven. (Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12083
Werk
Breedte
23 cm
Hoogte
20.0 cm
Diepte
19.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • iepenhout
    Iepenhout is een inheemse houtsoort dat afkomstig is van de iep. Het hout is zeer taai, vrij hard en wordt weinig gebruikt als timmerhout omdat het snel door houtworm wordt aangetast als het niet regelmatig in trilling wordt gebracht. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 10 juni 1959
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Blokzijl
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden