Datering
Maker Onbekend

Kerkstoof met koperen hengsel, versierd met kerfsneewerk.

Kerkstoof met koperen hengsel en versierd met kerfsneewerk in de vorm van geometrische patronen en dieren. Ongeschilderd. In de bovenzijde een opengewerkte Turkse knoop. In de vier zijkanten snijwerk met diermotieven: een paard, een koe en tweemaal een vogel. De deur aan de voorkant is scharnierbaar en heeft een koperen haakje en knop. De onderkant is onversierd. De bovenzijde is gescheurd en een klein deel van de turkse knoop ontbreekt.

Identificatie
Titel
Kerkstoof met koperen hengsel, versierd met kerfsneewerk.
Objectnummer
FSM-2015-003
Objecttype
  • Stoven
    Stoven zijn kachels met platte pijp waarop wordt gekookt. Bekend zijn onder andere de Mechelse stoven. (Van Dale)
  • Houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000023385
Werk
Breedte
24.5 cm
Hoogte
21.5 cm
Lengte
22.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden