Datering
Vervaardiger

Kerkstoof

Eikehouten stoof met getorst geelkoperen hengsel

Uitgebreide beschrijving

Eikehouten stoof met getorst geelkoperen hengsel, geheel versierd met open snijwerk. In de bovenkant is binnen twee vierkante kaders een letterraadsel gesneden. Een naam en randschrift "DIRCK-HEINDRICKS E.POELGEEST" en "VOOR.DE.WELDAET.BEWESE.AENDIT.IS.TOT.DANCKBAERHEIDT" zijn in de kaders gesneden. De drie zijkanten en onderkant zijn voorzien van een diagonaal kruis met cirkel, ster en tulpmotieven, in een vierkant omgeven door een kader met kerfsneeversiering. De bovenkant van het onderste deel bevat het randschrift: DE.SESTE.MAENT.DEN.VIERDEN.DAG.ANNO.MDCCI". Schuifje (b) ontbreekt. Geheel is met houten pennen in elkaar gezet.

Identificatie
Titel
Kerkstoof
Objectnummer
B000645
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • kerkstoof
  Stoven zijn kachels met platte pijp waarop wordt gekookt. Bekend zijn onder andere de Mechelse stoven. (Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4066
Werk
Breedte
22.0 cm
Hoogte
18.0 cm
Diepte
22.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
 • houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 29 februari 1952
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden