Datering

Kastdeur

Kastdeuren beschilderd met bijbelse voorstelling.

Gedetailleerde beschrijving

Aan voor- en achterkant geprofileerde omlijsting waarin een paneel gevat is. Aan de linkerkant van het deurtje zijn de scharnieren bevestigd. Beschildering: De paneelomlijsting aan de voorkant is oker-geel. Het deurtje is aan de achterkant lichtgeel. Het paneel is langs de randen gehout en heeft een voorstelling binnen een rand van krulwerk in blauw, aangevuld met roze roosjes. Onderaan wordt door het krulwerk een blauw vlak omrand waarop in wit het opschrift 'Cant. s. Vers 4.' geschilderd is. Daarboven is een voorstelling geschilderd van een man en vrouw in een landschap. De man en vrouw zijn op de voorgrond voorgesteld, de vrouw links en de man rechts, zij lopen achter elkaar aan naar de rechterkant. De vrouw heeft een lang wit gewaad aan en er is een band om haar middel geknoopt. De man heeft het uiteinde van de band in zijn handen en is gekleed in een grijs gewaad. De man heeft een lichtkrans rond zijn hoofd en loopt in de richting van een huis aan de rechter zijkant. Links op de achtergrond zijn enkele bomen geschilderd. Beschrijving: 4124 b zie 4124 a. Beschildering: 4124 b zie 4124 a. Het opschrift 'Cant. s. Vers 4' wordt "Matth, 11 Vers, 28.'

Identificatie
Titel
Kastdeur
Objectnummer
004124 a/b
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • deur
    Barrières die draaien, schuiven, kantelen, of vouwen om een deuropening af te sluiten, meestal van een massieve en afgewerkte constructie en die meestal leiden naar binnenruimtes of die scheiden. Wordt ook gebruikt voor vergelijkbare elementen die een bak of een kast afsluiten. Voor minder massieve of afgewerkte constructies en die meestal twee buitenruimtes scheiden wordt 'hekken (poortonderdelen)' gebruikt. (AAT-Ned)
  • kast (meubilair)
    Bergplaats, meestal afgesloten met een of meer deuren, losstaand of ingebouwd. (Haslinghuis)Meubelstuk om alle mogelijke zaken in op te bergen. Staat veelal op poten of een voetlijst, heeft een of meer deuren en aan de binnenzijde legplanken, laden of een kledingrek. Kasten in kerken en kloosters kunnen deel uitmaken van de kerk- of klooster-geschiedenis, vanwege functie en gebruik. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11802
Werk
Breedte
41.5 cm
Hoogte
55.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • grenenhout
    Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
overdracht 12 november 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Arnhem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden