Datering
Maker Onbekend

Achterdoftdeurtje met voorstelling van een blokmaker

Achterdoftdeurtje. Versierd met houtsnijwerk in reliëf: een blokmaker in 18e eeuwse kledij. De bovenzijde van het paneeltje is toogvormig en boven de afbeelding is het snijwerk versierd met bladvormige uitlopers. De blokmaker is met een bijl doende een blok hout te vormen op een groot hakblok. Links gereedstaande stukken hout, rechts een bergje voltooide blokken. Het paneel is gemaakt van blank eikenhout, vermoedelijk voorzien van een waslaag. Oorspronkelijk zal het polychrooom beschilderd zijn geweest, sporen van een grijze (grond-)verf zijn in de houtnerf achtergebleven. Links van de blokmaker een rond gat, gedicht met een houten plug. Dit is vermoedelijk een voormalig sleutelgat of een gat voor een afsluitende wartel. De zijden van het paneel hebben een recente sponning en de achterzijde is machinaal gevlakt. Vermoedelijk is het paneel ooit hergebruikt en gemonteerd geweest in een groter geheel.
Een achterdoftdeurtje werd (en wordt) gebruikt om een ruimte onder de achterste bank (doft) of onder het achterdekje van een rond jacht af te sluiten.

Identificatie
Titel
Achterdoftdeurtje met voorstelling van een blokmaker
Objectnummer
FSM-2015-014
Objecttype
 • Deuren
  Barrières die draaien, schuiven, kantelen, of vouwen om een deuropening af te sluiten, meestal van een massieve en afgewerkte constructie en die meestal leiden naar binnenruimtes of die scheiden. Wordt ook gebruikt voor vergelijkbare elementen die een bak of een kast afsluiten. Voor minder massieve of afgewerkte constructies en die meestal twee buitenruimtes scheiden wordt 'hekken (poortonderdelen)' gebruikt. (AAT-Ned)
 • Scheepssier
  Al datgeen aan boord van een schip dat mooier gemaakt is dan strikt noodzakelijk is of dat voornamelijk voor het mooi aangebracht is. (De Binnenvaart)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000023396
Over
Onderwerpen
 • Blokmakerijen
 • Blokken
  Blokken is het aan elkaar kleven van tegen elkaar liggende windingen van een band.
Werk
Breedte
26.1 cm
Hoogte
14.4 cm
Diepte
2.4 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA