Datering

Deur

Hindelooper interieurs stonden in binnen- en buitenland bekend om hun vele kleuren, patronen en materialen. Muren, meubels en textiel werden op allerlei manieren voorzien van kleurrijke patronen, met bloemmotieven, vogels. Op Wereldtentoonstellingen werden Hindeloopen interieurs getoond en nagebootst. Bezoekers vonden het prachtig en dachten dat het typisch Nederlands was, maar de verschillende patronen en kleuren en de rijkdom aan materialen waren kenmerkend voor de traditionele Hindeloopen-stijl. Alles wat gedecoreerd kon worden - functioneel of niet - werd volgens traditie gedecoreerd: met combinaties van vele kleuren en patronen. Men zou kunnen stellen dat de dorpelingen in Hindeloopen last hadden van horror vacui, wat 'angst voor lege ruimte' betekent. Omdat er geen enkel stukje leeg was!

Gedetailleerde beschrijving

Kamerdeur, omlijsting waarbinnen zes panelen gevat zijn. Zowel aan de voor- als aan de achterkant zijn rondom de panelen en rondom de verhoogde middenvelden op de panelen geprofileerde randen aangebracht. Aan de rechterkant heeft de deur een metalen ring, waarmee een metalen klink die zich aan de achterkant van de deur bevindt opgelicht kan worden. Aan de linkerkant zijn drie scharnieren op de deur vastgespijkerd. Beschildering: de voorkant van de deur is donkerbruin geschilderd. Aan de achterkant is de omlijsting bruin (oker) gemarmerd, de profielranden rond de panelen zijn zwart (oker) gemarmerd, de randen van de panelen (rond de middenvelden) zijn creme met zwarte krullen en de profielranden rond de middenvelden op de panelen zijn rood. Op de middenvelden zijn op een bruine ondergrond bloemen en vogels geschilderd. De bloemen zijn staand in een vaas voorgesteld. Tussen de bloemen is telkens een omkijkende vogel geschilderd. De vogels hebben een lange staarten een kromme snavel, zij lijken op papegaaien. De vogels van de middelste panelen kijken elkaar aan, de andere vogels kijken tegengestelde kanten op.

Identificatie
Titel
Deur
Objectnummer
004677 /g
Objectcategorie
Bouwfragmenten
Objecttype
  • deur
    Barrières die draaien, schuiven, kantelen, of vouwen om een deuropening af te sluiten, meestal van een massieve en afgewerkte constructie en die meestal leiden naar binnenruimtes of die scheiden. Wordt ook gebruikt voor vergelijkbare elementen die een bak of een kast afsluiten. Voor minder massieve of afgewerkte constructies en die meestal twee buitenruimtes scheiden wordt 'hekken (poortonderdelen)' gebruikt. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15069
Werk
Breedte
80.5 cm
Hoogte
201.0 cm
Lengte
3.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • grenenhout
    Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Marmeren
    Het voorstellen van gepolijst marmer met schilderkunstige middelen zoals verf en vernis. Vaak zijn platen en stroken voorgesteld overeenkomstig de wijze van verwerken van echt marmer. Kleurbedoelingen en aderverloop zijn onbeperkt beheersbaar en te bereiken. Nederlandse handwerkslieden plachten in deze kunst uit te munten, getuige de lof die de Zweedse architect N. Tessin over hun marbrieren uitsprak (1687). Iets anders was de techniek waarop aan Hendrick de Keyser in 1612 en Cornelis de Graeff in 1628 octrooien werden verleend: marmersteen verkregen door het vermengen en in het vuur bakken van verscheyde verwen. Vgl. marmerstuc, stucco lustro. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
overdracht 12 november 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Arnhem