Datering
Maker Georg Hering

Portret van twee Volendammer vissers

Het atelier van de Duitse schilder Georg Hering, die dit dubbelportret schilderde was in Volendam gevestigd in een onderaan de Dijk gelegen woning tegenover de haven. Gepensioneerde vissers waaronder beide geportretteerden (Pinkhof en Grote Frerik) zaten bijna dagelijks bij hem voor de deur. Bijnamen komen in Volendam veel voor. Klaas Zwarthoed (Pinkhof – ook wel Griet van de Pil der Man), was vissersknecht, zoon van Jan Zwarthoed (Schipper Jan) en Aagje Tuyp. Hij huwde met Klaasje Butter (Klaasie van Pieltje), dochter van Evert Butter (ouwe Piel) en Grietje Klouwer. Frerik Schokker (Grote Frerik) was eveneens vissersknecht en zoon van Jan Schokker en Aagt Veerman (Aagt van de Dove). Grote Frerik is gehuwd met Jansje Tuyp, dochter van Jan Tuyp en Aagje Sier (Ouwe Aagt).

Gedetailleerde beschrijving

Portret van twee Volendammer vissers, Pinkhof en Grote Frerik. Opvallend zijn de getekende en doorleefde gezichten. De voorste visserman draagt een zwart/grijs jak en een zwarte ruige muts. De ander een rood jak en ook een zwarte ruige muts. Op de achtergrond is een stukje van de haven met schepen te zien. Het schilderij is tussen maart en juni 2003 voorzien van een nieuwe historische lijst, speciaal vervaardigd door de firma De Roo&Sainthill te Haarlem naar model van lijsten in Hotel Spaander te Volendam.

Identificatie
Titel
Portret van twee Volendammer vissers
Objectnummer
022881
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10216
Over
Onderwerpen
 • Visserman
  Vissers zijn ambachtslieden die als beroep hebben het vangen en verhandelen van vis. Er is onderscheid te maken tussen vissers die op de binnenwateren vissen op zoetwatervis en vissers die actief zijn op zee met het vangen van zeevis en allerlei andere grote en kleine zeedieren. Het beroep van visser is al heel oud. (Van Dale)
 • Portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
56.0 cm
Hoogte
63.5 cm
Diepte
6.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Georg Hering (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 8 augustus 2001
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Volendam
 • Volendam
 • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –

Trefwoorden