Datering
Maker Jan Sluijters

Portret van een Urker visser

Kunstenaar Jan Sluijters bezocht in 1920 het eiland Urk en zijn schildersvriend Ernst Leyden die op het eiland woonde en werkte. Sluijters schilderde ondermeer een dubbelportret van twee Urker vissers aan de haven en dit portret van één van die vissermannen. De jonge visser draagt een zwart kraagloos jasje, een 'rökkien'. Onder het jasje dragen ze een zogenaamd baadje waarop een 'beffe' van rode baai is genaaid die met de twee gouden keelknopen wordt gesloten. Om de hals draagt hij nog een opgerold zijden 'doekien' hier in een blauwige toon weergegeven. Op het hoofd een lage zwarte hoed, het 'viltjen'. Op de achtergrond zien we de Zuiderzee golven en rechts ontwaren we de contouren van het eiland Urk.

Gedetailleerde beschrijving

Borststuk van een man, tegen de achtergrond van water met zeilende schepen. De man is recht van voren weergegeven, met het hoofd ook recht van voren. De man houdt zijn linkerhand op borsthoogte voor zich. De man is gekleed in een jak, verder zijn zijn halsdoek en keelknopen te zien en de rand van zijn hemd. In beide oren draagt de man een oorring en op het hoofd heeft hij een pet. Direct achter de man is golvend water voorgesteld waarop enkele zeilende schepen zijn weergegeven, met name ter hoogte van de hoog in het beeld geplaatste horizon. Gemerkt l.b. in zwarte verf: JAN SLUIJTERS. Versozijde: r.b. op spieraam inv.nr. r.b. op spieraam oud reknr. r.b. op lijst in wit krijt: 354; r.b. op lijst in zwarte verf: Z.K; l.o. op spieraam in potlood: 508 Mr Smde [?]. Techniek: Over een grijze grondering is de verf nat in nat, dekkend aangebracht met een brede borstelige kwast. De verflaag is pasteus. Op sommige plekken is de grondering niet beschilderd. Een eerdere opzet lijkt onder de bovenste verflaag te liggen. Het doek is glanzend gevernist. LIJST:Hout, mogelijk orgineel. Vorige titel was Volendammer visser

Identificatie
Titel
Portret van een Urker visser
Objectnummer
008667
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Over
Onderwerpen
 • portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
49.0 cm
Hoogte
61.2 cm
Diepte
5.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Jan Sluijters (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 3 februari 1969
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Urk
 • Urk
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Wim Zandbergen
aquarellist, etser, grafisch ontwerper

Jan Sluijters

Den Bosch (plaats), 17 december 1881 – Amsterdam (stad), 8 mei 1957
Lees meer
RKD

Trefwoorden