Datering
Maker Christoffel Bisschop

Leekstertak

Christoffel Bisschop heeft hier een Hindelooper jongen afgebeeld. Het is een model dat hij in zogenaamde Hindelooper kleding heeft geschilderd. De jongen zit in een stoel met over de leuning een stel schaatsen, doorlopers. Op zijn kleren draagt de jongen een Leekster tak, een herinnering aan een volbrachte schaatstocht naar Groningen over Leek. Voor Friezen was Leek de plek om een Liekeblom, Leekstertak (of Laikster Toekje in het Gronings) te kopen als tastbaar bewijs van het volbrengen van de schaatstocht. Tegenwoordig is het een door de gemeente Leek ingestelde penning die uitgereikt wordt aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de promotie van de gemeente op verschillende terreinen. In de 19de eeuw was het een van gekleurd papier geknipte bloem of tak, die vooral door vrouwen in Leek gemaakt werden en bij hen gekocht konden worden. Het is een door Bisschop gearrangeerd compositie die in werkelijkheid niet bestond of kon bestaan: de Hindelooper kleding werd al niet meer gebruikt en het idee van een Hindelooper met een Leekster tak is eveneens fantasie. Net als de kleding had Bisschop ook een Leekstertak in zijn bezit, die meegekomen is met de schenking van de volledige kunst- en antiekverzameling in 1905. Daarnaast heeft de jongen nog een Goudse pijp in de hand die in de tweede helft van de 19de eeuw al niet veel meer werd gebruikt. (N.B. Zeker tot het midden van de 20ste eeuw haalden schaatsers uit het groene hart van Holland in Gouda nog zo'n pijp, die ze dan heel naar huis moesten zien te krijgen). Het is dus een in het atelier ontstane romantische interpretatie van een schaatser met een Leekster tak. En Hindeloopen was nu eenmaal een fascinatie van de schilder.
Schilderij, getiteld 'Leekstertak'. Portret ten voeten uit, zittend. Afgebeeld is een Hindelooper jongen met Goudse pijp, zittend op een stoel met over de knop daarvan een paar schaatsen. Op zijn jas draagt hij een Leekstertak, een ijssouvenir uit Leek. Opengewerkte lijst.

Identificatie
Titel
Leekstertak
Objectnummer
S06409
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fm-collect-1127
Werk
Breedte
128.0 cm
Hoogte
153.0 cm
Diepte
12.0 cm
Museum
Fries Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Christoffel Bisschop
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • doek
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden