Datering
Vervaardiger Willy Sluiter

Dansende Volendammer

Dansende Volendammer visser tijdens de jaarlijkse kermis. Willy Sluiter heeft een aantal schilderijen op zeer groot formaat geschilderd. De kleurigheid van dit werk is typerend voor Sluiter. Willy Sluiter had een grote voorliefde voor de kermis van Volendam. Het jaarlijks terugkerende volksfeest is ook het onderwerp van dit schilderij. Klein, aan de lage horizon zijn meer Volendammers te zien. Van dansende inwoners van het Zuiderzeestadje heeft Sluiter een enorm aantal schetsen gemaakt. Twee van zijn schetsboeken, die aan de kermis zijn gewijd, bevinden zich in de collectie van het Zuiderzeemuseum. Behalve in schilderijen, werkte hij zijn schetsen uit tot pastels en aquarellen.

Uitgebreide beschrijving

Het schilderij toont meer dan levens- groot, een dansende Volendammer visser. De visser in Volendammerdracht en op klompen staat op zijn linkerbeen op de steiger aan een haven. Zijn rechterbeen en beide armen heeft hij opgeheven. De visser draagt klompen en heeft zijn hoofddeksel aan weerszijden versierd met een bloem. Het gezichtspunt van de schilder en dus de horizon zijn erg laag. Op de achtergrond is een aantal huizen, twee afgemeerde boten en nog een aantal dansende Volendammers voorgesteld, Opschriften/merken: l.o. in blauwe verf: 'Willy Sluijter / 1914'; r.o. in blauwe verf de titel: 'Kermis Volendam'. Versozijde: niet beschreven i.v.m. achterkantbescherming

Identificatie
Titel
Dansende Volendammer
Objectnummer
B000548
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6629
Werk
Breedte
175.0 cm
Hoogte
220.0 cm
Diepte
7.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Willy Sluiter (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 6 november 1951
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Volendam
 • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
aquarellist, graficus, illustrator, lithograaf

Willy Sluiter

Amersfoort, 24 mei 1873 – Den Haag, 22 mei 1949
Lees meer
RKD

Trefwoorden