Datering
Maker

Volendammer kwak

De grote Volendammer botter of de kwak was met zijn 17 meter lengte het grootste vissersvaartuig van de Zuiderzee. De Volendammers hadden deze schepen nodig. Ze visten tot het einde van de 19de eeuw voornamelijk langs de Noordzeekust. Later gebruikten ze dezelfde schepen bij de visserij op de Zuiderzee. Net als de kleinere schepen, voeren de kwakken met een tweekoppige bemanning. Dat dwong diep respect af bij de andere Zuiderzeevissers. Dit model is uitgevoerd met kwakbomen en een kwakkuil. Alleen de Volendammer vissers visten met dit sleepnet.

Gedetailleerde beschrijving

21 onderdelen. ALGEMEEN: volmodel, getuigd met zeilen. SCHAAL: ca. 1:10. TECHNIEK: op spanten gebouwd. TUIGAGE: mast(en) met staand want:; vaste bruine mast, zwart boven de hommer, met massieve voorstag. ZEILEN: bruin, getaand, met aangenaaide lijken en opgestikte banen, achterlijk. zeilen met rondhouten en lopend want. GROOTZEIL: 1 rij reefogen met reeflijn, 4 rakbanden, licht gebogen gaffel, giek, zeilval, halstalie, schoot op houten overloop, smeerreep. Kraanlijn = val bezaan. STAGFOK: 12 leuvers, val met schaapskopblok, schoot. KLUIVER: vliegend, val, hals op traveller op kluiverboom, 1 schoot. BEZAAN: val = kraanlijn, hals, schoot. VISGEREI: kuilnet, klaarbak, bun met kaarplaten, 1 luik (van de ca. 3). ROMP: donker bruin, met zwart berghout. ZWAARDEN: bruin, zeezwaarden uit een stuk. ROER: bruin, aangehangen, 3 vingerlingen, helmhout, stuurboog. GRONDTAKEL: 4-armige dreg met tros, braadspil. VERLICHTING: lantaarn in houder op de voorsteven. VERBLIJVEN: vooronder, luik en schoorsteengat in het voordek, toegan via deurtje in het mastschot aan sb. Naast het deurtje een vaste loopplank, aan bb een treedoft.; voorpiek: luik in voordek, achter de braadspil. AAN/OP DEK: overloop voor buiketouwtje op het voordek, waterlijst. LOSSE ONDERDELEN: 2 pikhaken. VLAGGEN EN WIMPELS: rood-wit-blauwe vleugel aan blank houten scheerhout. INCOMPLEET: van de oorspronkelijke 21 losse onderdelen zijn er nog maar weinig over. Mist o.a. luiken voor op de trog.

Identificatie
Titel
Volendammer kwak
Objectnummer
008940
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • kwak
    Vissersvaartuig van de Zuiderzee van dezelfde familie als de botter dat vooral te Volendam werd gebruikt. Het was een bijzonder zeewaardig schip, dat met de kwakkuil viste. (aatned.nl)
  • scheepsmodel
    Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11482
Werk
Breedte
21.0 cm
Hoogte
155.0 cm
Lengte
108.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 14 januari 1970
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae