Datering
Vervaardiger Gerrit Willem Dijsselhof

Uitvarende vissersvloot

Uitvarende vissersvloot

Uitgebreide beschrijving

Een zeegezicht met de horizon iets boven het midden van het doek, daarop enkele schepen, schematisch weergegeven, varend van de rechterzijde naar de linkerzijde van het doek op een kalme zee. Schetsmatig geschilderd in overwegend pasteltinten.; Gemerkt: r.o monogram (grafische weergave van de letters GWM, samengevat in een cirkelvorm) Versozijde: Paneel: l.b. witte verf 'ZZM 1959 6495', l.b. potlood '539' doorgekrast, l.b. potlood '772', l.b. rode stift 'R-55', m. sjabloon met zwarte inkt '772', r.b. potlood 'G', r.o. potlood 'B', r.o pen '40783', r.b. etiket 'W.H. Stam, Schilder en Tekenbehoeften, 15 Papestraat 15, Den Haag'; Lijst: m.b. krijt '12', l.b. stift 'R-55', r.m. potlood '97812', r.m. brandmerk 'AIA 83' (?) LIJST Pate, l.o. ontbreekt een groot deel

Identificatie
Titel
Uitvarende vissersvloot
Objectnummer
006495
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6394
Werk
Breedte
36.3 cm
Hoogte
13.0 cm
Diepte
4.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Gerrit Willem Dijsselhof (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 1 juni 1959
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen
aquarellist, pastellist, tekenaar, graficus

Gerrit Willem Dijsselhof

Zwollerkerspel (hist., Zwolle), 8 februari 1866 – Overveen (Bloemendaal), 14 juni 1924
Lees meer
RKD

Trefwoorden