Datering
Maker onbekend

Portret van een onbekende vrouw in Fries kostuum

Portret, kniestuk, van een vrouw. Ze draagt een jak met puntig lijfje en schoot en een rok, beide van wit of lichtgrijs materiaal met bloemmotief. Ze heeft een witte halsdoek en een zwarte omslagdoek met kanten strook. Het zwarte schort heeft eveneens een strook van kant, evenals de zwarte mitaines om haar polsen. De vrouw draagt een grote luifelhoed of “Duitse muts” met geborduurde brede kanten strook en een oorijzer. Om haar hals heeft ze een collier van granaten in gouden zetting. In haar rechterhand houdt ze een roze roos. Het portret heeft een lichtbruine grenen geprofileerde lijst. Het portret heeft als pendant een portret van een vrouw in Friese kledij (NO 14585/ FM S 1955-966).
Bijna kniestuk, aanziend. Gekleed in parelgrijs, groen gebloemd jak en wijd uitstaande rok. Om hals witte doek, waaroverheen zwarte kanten omslagdoek. Om onderarmen en polsen zwarte mitaines. Voor lichaam zwarte kanten schort. In rechterhand takje met roos. Om hals collier van in goud gevatte agaatstenen. Op hoofd grote witte Duitse kanten muts. Donkerbruine achtergrond. Lijst: In lichtbruin geverniste grenenhouten lijst. Zie ook: Pendant van nr. S1955-966.

Identificatie
Titel
Portret van een onbekende vrouw in Fries kostuum
Objectnummer
S1955-0967
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fm-collect-1047
Werk
Breedte
65.5 cm
Hoogte
89.0 cm
Museum
Fries Museum
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • doek
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden