Datering
Maker Jan Hendrik Matthijssen

Portret van onbekende vrouw in Fries kostuum

Portretminiatuur en buste van onbekende vrouw in Friese klederdracht. Zij draagt een licht blauwgrijze japon in Empire-stijl met korte pofmouwen, gecombineerd met een tipdoek met borduurwerk op tule oftewel tamboereerwerk. In de halsopening een tipdoek en over haar oorijzer een sluiermuts. Om haar hals draagt ze een dubbel snoer van bloedkoralen kralen. De achtergrond is bruin. Op de achterzijde staat vermeld: “1816 geschilderd door Matthijsse Leeuwarden”. Het portret is gevat achter een dekglas in een ebbenhouten geprofileerde lijst, met een vergulde metalen binnenring met tandlijst.
Borststuk, iets naar links. Op hoofd oorijzer en zwarte muts, met daaroverheen kanten muts met lange, tot op schouders afhangende panden. Om hals 2 streng bloedkoralen. Om schouders kanten omslagdoek. Gekleed in lichtpaars, gebloemd jak. Pendant van nr. S1956-317. Geheel gevat achter glas in verguld messing kader en vervolgens omgeven door ovaalvormig, hol geprofileerd ebbenhouten lijstje. Achterop sluitkarton in inkt: '1816 geschilderd door/ Matthijssen/ Leeuwarden.

Identificatie
Titel
Portret van onbekende vrouw in Fries kostuum
Objectnummer
S1956-318
Objecttype
 • portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
 • miniatuur
  1. Kleine geschilderde voorstelling in een handschrift. Is de miniatuur geschilderd in een grote beginletter (initiaal) van een tekst, dan spreekt men van een gehistorieerd initiaal. 2. Zeer klein schilderij (dat meestal een portret als onderwerp heeft).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fm-collect-1876
Werk
Breedte
4.5 cm
Hoogte
5.5 cm
Museum
Fries Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Jan Hendrik Matthijssen
Datering
Materiaal
 • waterverf
  Een verf die wordt verkregen door pigmenten te mengen in een waterig oplosmiddel, meestal in Arabische gom; wordt doorgaans aangebracht met een kwast. (AAT-Ned)
 • ivoor
  Te gebruiken voor een gemodificeerde vorm van dentine die voorkomt op de slagtanden van volwassen olifanten; wordt ook algemeen gebruikt voor het materiaal van uitstekende of grote tanden van zoogdieren zoals de walrus of de narwal. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • messing
  Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
 • ebbenhout
  Ebbenhout is hout van het geslacht Diospyros. De bomen komen voor op Ceylon (Sri Lanka), Madagaskar en in Indonesië en India. Het spinthout is geelbruin of geelgrijs. Door de ongelijke vorm van het hout en de geringe omvang, werd het per gewicht verkocht. Ebbenhout is gebruikt voor oa meubelen, in betimmeringen en voor duimstokken. (Haslinghuis)
 • glas
  Een amorfe, anorganische substantie die wordt gemaakt door silica (siliciumdioxide) te fuseren met een basisoxide, meestal transparant maar vaak ook doorschijnend of ondoorschijnend. Kenmerkende eigenschappen zijn de hardheid en stijfheid bij normale temperaturen, de plastische eigenschappen bij verhoogde temperaturen en de weersbestendigheid en bestendigheid tegen de meeste chemische stoffen, behalve waterstoffluoride. Het wordt gebruikt voor zowel gebruiksdoeleinden als decoratieve doeleinden, en kan worden gemaakt in diverse vormen, gekleurd en gedecoreerd. Glas is ontstaan als glazuur in Mesopotamië in ongeveer 3500 v. Chr. De eerste voorwerpen die geheel van glas zijn vervaardigd, dateren van ongeveer 2500 v. Chr. (Project Fotografie)An amorphous, inorganic substance made by fusing silica (silicon dioxide) with a basic oxide; generally transparent but often translucent or opaque. Its characteristic properties are its hardness and rigidity at ordinary temperatures, its capacity for plastic working at elevated temperatures, and its resistance to weathering and to most chemicals except hydrofluoric acid. Used for both utilitarian and decorative purposes, it can be formed into various shapes, colored or decorated. Glass originated as a glaze in Mesopotamia in about 3500 BCE and the first objects made wholly of glass date to about 2500 BCE. (Project Fotografie)Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden