Datering
Maker Jan Hendrik Matthijssen

Portret van onbekende vrouw in Fries kostuum

Identificatie
Titel
Portret van onbekende vrouw in Fries kostuum
Objectnummer
S1956-318
Objecttype
 • portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
 • miniatuur
  1. Kleine geschilderde voorstelling in een handschrift. Is de miniatuur geschilderd in een grote beginletter (initiaal) van een tekst, dan spreekt men van een gehistorieerd initiaal. 2. Zeer klein schilderij (dat meestal een portret als onderwerp heeft).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fm-collect-1876
Werk
Breedte
4.5 cm
Hoogte
5.5 cm
Museum
Fries Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Jan Hendrik Matthijssen
Datering
Materiaal
 • waterverf
  Een verf die wordt verkregen door pigmenten te mengen in een waterig oplosmiddel, meestal in Arabische gom; wordt doorgaans aangebracht met een kwast. (AAT-Ned)
 • ivoor
  Te gebruiken voor een gemodificeerde vorm van dentine die voorkomt op de slagtanden van volwassen olifanten; wordt ook algemeen gebruikt voor het materiaal van uitstekende of grote tanden van zoogdieren zoals de walrus of de narwal. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • messing
  Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
 • ebbenhout
  Ebbenhout is hout van het geslacht Diospyros. De bomen komen voor op Ceylon (Sri Lanka), Madagaskar en in Indonesië en India. Het spinthout is geelbruin of geelgrijs. Door de ongelijke vorm van het hout en de geringe omvang, werd het per gewicht verkocht. Ebbenhout is gebruikt voor oa meubelen, in betimmeringen en voor duimstokken. (Haslinghuis)
 • glas
  Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden