Datering
Maker Jacob de Gzn. Vries

Molen "De Ooster" aan het Zomerrak in Sneek.

Molen "De Ooster" aan het Zomerrak op de hoek met de Oudvaart. Op de voorgrond de scheepswerf van Asselman. Op de langshelling een hektjalk. Links de Oudvaart. Tussen de molen en de werf loopt vanuit de Oudvaart het Zomerrak. Links de Eerste Oosterkade met op de achtergrond de oliemolen van Kingma "Het Zwarte Paard". In het water van de Oudvaart een roeiboot en op de achtergrond een baggermolen.
Molen "De Ooster" op de hoek van de Oudvaart en het Zomerrak was eeuwenlang een rogmolen. In 1851 werd het een koren- en houtzaagmolen, eerst van J. Feenstra, later van de zwagers Siebren Cornelis ten Cate en Julius Constant Andries Wissel. De laatsten verkochten de molen in 1890 aan Abraham Liefman de Wolf. Molenaars werden de gebroeders Kok. Sindsdien is de molen in Sneek bekend als "de molen van Kok." De oliemolen "de Ooster" is in 1933 afgebroken in verband met de verbreding van het Zomerrak. Het molenaarshuis is later verbouwd tot boerderij en werd bewoond door ene Bergsma. Literatuur: - S. ten Hoeve, "De Sneker molens" in: Sneek, beeld van een stad (Drachten, 1985).

Identificatie
Titel
Molen "De Ooster" aan het Zomerrak in Sneek.
Objectnummer
FSM001016712
Objecttype
  • Foto's
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1120013820
Over
Onderwerpen
  • Hektjalken
    Tjalk gebouwd met een hek of staatsie in tegenstelling tot de gewone tjalk die als een draaioverboord is gebouwd. (aatned.nl)
  • Roeiboten
    Kleine boot voor het vervoer van personen, waarmee werd geroeid; in deze studie worden de kleine vaartuigen in Friesland er ook bijgerekend ook al werden die gezeild; het betreft hier een indeling op functie, namelijk het vervoer van enkele personen.
  • Baggermolens
  • Molens
    Een molen is een werktuig met uiteenlopende functies. Hij kan dienen tot het vervaardigen van meel, olie, verf enzovoorts, het zagen van hout tot het oppompen van water. Een molen kan worden aangedreven door de wind, water, elektriciteit, de spierkracht van mensen (handmolen, tredmolen) of dieren (rosmolen). (Wikipedia)
  • Houtzaagmolens
    De houtzaagmolens worden onderscheiden in paltrokken en bovenkruiers. Aan de hand van hetgeen ze zagen, kunnen ze verder ingedeeld worden naar wagenschot-, balken-, sommer- of lattenzagers. (Molenwoordenboek G.J. Pouw)
  • Korenmolens
    Bebouwing t.b.v. het malen van granen, waarvoor de energie geleverd wordt door de wind en opgenomen d.m.v. wieken. (BRT)
  • Oliemolens
    Molen speciaal ingericht voor het persen van de olie uit oliehoudende zaden (Molenwoordenboek G.J. Pouw)Molen waarmee olie uit lijn- en raapzaad wordt geperst (AAT-Ned)
  • Scheepshellingen
    Bouwconstructies die schuin het water in lopen, waarop een schip kan worden gebouwd en in het water kan worden gelaten; kan ook worden gebruikt voor de geleiders die de romp van het schip ondersteunen. (AAT-Ned)
  • Sneek
Vervaardiging
Maker
  1. Jacob de Gzn. Vries
Datering
Materiaal
  • Karton
    Type dun, stijf bordpapier, gemaakt van chemische pulp of lompen van goede kwaliteit. Gewoonlijk gebruikt voor kaarten, borden, afdrukmateriaal en dozen van hoge kwaliteit. Gebruik voor goedkoop bruin golfkarton waarnaar soms wordt verwezen als 'karton' de term 'golfkarton'. ()
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden