Datering
Maker Jacob de Gzn. Vries

Erepoort op de Wijde Noorderhorne te Sneek.

Erepoort op de Wijde Noorderhorne te Sneek. De poort is gemaakt ter gelegenheid van het koninklijk bezoek in 1892.
Van alle koninklijke bezoeken aan Friesland sprak dat in 1892 van de koninginnen Wilhelmina en Emma het meest tot de verbeelding van de bevolking. Het 12 jarig koninginnetje Wilhelmina, dikwijls gekleed in Fries kostuum, riep vertederende gevoelens op. Koningin-regentes Emma voerde na de dood van haar man, koning Willem III, een duidelijk beleid ter verbetering van het aanzien van het koningshuis en wilde dat het Nederlandse volk de jonge koningin zou leren kennen. Daartoe bezocht ze met haar alle Nederlandse provincies. In de junimaand van 1892 vond het bezoek aan Friesland plaats. Hoe het bezoek verliep is behalve in veel krantenverslagen en op veel foto's vastgelegd in een fraai gedrukt en in een prachtband gestoken boekwerkje, dat in Sneek door H. Brandenburgh werd uitgegeven: Gedenkboek van het bezoek van H.M. de Koningin en H. M. de Koningin-Regentes aan Friesland in de maand juni 1892, door Bernh. Behrns, Verslaggever der Staten van Friesland.

Identificatie
Titel
Erepoort op de Wijde Noorderhorne te Sneek.
Objectnummer
FSM001016402
Objecttype
 • Foto's
  Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1120004056
Over
Onderwerpen
 • Poorten
  Poorten zijn de delen van een omheining die toegang geven tot een terrein zoals een klooster, kasteel, hofje, tuin of begraafplaats. De poort is meestal uitgevoerd in steen (gemetseld of natuursteen). De poort vormt een van de grond opgaande opening in een muur(deel) en is boogvormig of horizontaal afgedekt. De poort kan een deur of hek bevatten. (Haslinghuis)
 • Koninklijke bezoeken
 • Gymnastiek
 • Sneek
 • Feesten
  Feesten zijn een samenkomsten van een onbepaald aantal personen ter gelegenheid van een heuglijke gebeurtenis of een gedenkdag. (Wikipedia)
Vervaardiging
Maker
 1. Jacob de Gzn. Vries
Datering
Materiaal
 • Karton
  Type dun, stijf bordpapier, gemaakt van chemische pulp of lompen van goede kwaliteit. Gewoonlijk gebruikt voor kaarten, borden, afdrukmateriaal en dozen van hoge kwaliteit. Gebruik voor goedkoop bruin golfkarton waarnaar soms wordt verwezen als 'karton' de term 'golfkarton'. ()
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA