Datering
Maker Onbekend

Waterlijnmodel van het driemastvolschip Stella.

Waterlijnmodel. Blokmodel van een driemastvolschip. Voor- en achterschip zijn verhoogd tot de rand van de verschansing. Op het tussendek twee dekhuizen. Op het voorste twee sloepen. Boven het achterste dekhuis is een navigatiebrug geplaatst. Daarchter een schoorsteen en luchthappers t.b.v. de machinekamer. Op het achterdek een tweede stuurstand. De tuigage wordt gevormd door drie dwarsgetuigde masten waarvan de achterste bovendien een bezaan draagt waarboven een tweede gaffel. De zeilen zijn opgebonden. In de fokkemast een (civiele) Britse vlag. In de hoofdmast een vlag met de scheepsnaam "Stella". In de bezaansmast een wimpel met de naam JLDEDEN (gezagvoerder?). Aan de gaffel een Nederlandse driekleur. In de zwarte romp een lange rij patrijspoorten. Verder twee goudkleurige biezen rond de hele romp. Onder de boegspriet een boegbeeld, goudgekleurd. Op het achterschip lofwerk.
De naam horend bij de naamswimpel is zeer waarschijnlijk Johannes Leonardus Deden. Geboren te Sneek op 30 september 1838 als zoon van wever Leonardus Lambertus Deden en Hyke Hadorf. Johannes Leonardus Deden trouwde te Wymbritseradeel op 23 mei 1868 met Jetske Sjoerds Pietersma (1844-1871). Hij woonde toen te Makkum, zijn ouders woonden inmiddels te Nes op Ameland. Johannes Deden trouwde een tweede keer op 31 mei 1874 in Gaasterland met Jantjen Willems Asma (1836-1903) afkomstig uit Sondel. Hij woonde toen in Mirns/Bakhuizen. Johannes Leonardus Deden overleed op 4 juli 1922 in Gelderingen.

Identificatie
Titel
Waterlijnmodel van het driemastvolschip Stella.
Objectnummer
FSM-2012-441
Objecttype
 • Scheepsmodellen
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
 • Diorama's
  Een diorama is een (vaak museale) opstelling waarbij voorwerpen zodanig staan opgesteld dat er een indruk van een mogelijke werkelijkheid wordt getoond. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022652
Over
Onderwerpen
 • Volschepen
 • Driemasters
  Zeilschip met drie masten.
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden