Datering
Maker Rein Krottje

Flessenscheepje met een viermastvolschip voor een kust met daarop een stad.

Flessenscheepje met een viermastvolschip. Achter het schip een vuurtoren. Op de achtergrond een oplopend landschap geboetseerd in stopverf. Daarin rijen gebouwen waaronder een kerk . Geheel achter, geschilderd tegen het glas van de fles, een uitbarstende vulkaan. In de bodem van de fles is het getal 1000 meegeblazen. De fles is gesloten met een kurk. Bij de fles een standaard van dun triplex en een foto van de maker in zijn marine-uniform (opgenomen in de fotocollectie)
Het flessenscheepje is gemaakt door Rein Kottje te Sint Jacobiparochie (17-05-1859 - 26-01-1892). Rein was werkzaam bij de Koninklijke Marine. Hij overleed aan de tering (TBC) op 32 jarige leeftijd. De fles bleef altijd in de familie en kwam zo terecht bij Joop Noppert, die zelf ook flessenscheepjes maakt.

Identificatie
Titel
Flessenscheepje met een viermastvolschip voor een kust met daarop een stad.
Objectnummer
FSM-2016-042
Objecttype
  • Flessenscheepjes
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000023866
Over
Onderwerpen
  • Volschepen
Werk
Lengte
25.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Rein Krottje
Datering
Materiaal
  • Glas
    Een amorfe, anorganische substantie die wordt gemaakt door silica (siliciumdioxide) te fuseren met een basisoxide, meestal transparant maar vaak ook doorschijnend of ondoorschijnend. Kenmerkende eigenschappen zijn de hardheid en stijfheid bij normale temperaturen, de plastische eigenschappen bij verhoogde temperaturen en de weersbestendigheid en bestendigheid tegen de meeste chemische stoffen, behalve waterstoffluoride. Het wordt gebruikt voor zowel gebruiksdoeleinden als decoratieve doeleinden, en kan worden gemaakt in diverse vormen, gekleurd en gedecoreerd. Glas is ontstaan als glazuur in Mesopotamië in ongeveer 3500 v. Chr. De eerste voorwerpen die geheel van glas zijn vervaardigd, dateren van ongeveer 2500 v. Chr. (Project Fotografie)An amorphous, inorganic substance made by fusing silica (silicon dioxide) with a basic oxide; generally transparent but often translucent or opaque. Its characteristic properties are its hardness and rigidity at ordinary temperatures, its capacity for plastic working at elevated temperatures, and its resistance to weathering and to most chemicals except hydrofluoric acid. Used for both utilitarian and decorative purposes, it can be formed into various shapes, colored or decorated. Glass originated as a glaze in Mesopotamia in about 3500 BCE and the first objects made wholly of glass date to about 2500 BCE. (Project Fotografie)Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA