Datering
Maker Onbekend

Waterlijnmodel van de driemastbark Tromp.

Waterlijnmodel. Blokmodel van een driemastbark. Voor- en achterschip zijn verhoogd tot juist boven de verschansing. Op het tussendek een dekhuis. Op de verschaning tussen de midden- en de achtermast liggen twee dwarsscheepse balke waarop twee witte sloepen. Het schip is getuigd maar heeft geen zeilen. Aan de top van de grote mast en aan het eind van de gaffel Nederlandse vlaggen. Op de boeg en op het achterschip totaal drie maal de naam Tromp. Het schip was vermoedelijk oorspronkelijk grijs geschilderd. Later is dat, vrij grof, overgeschilderd in een groenbruine kleur. De dekken zijn bruin. Delen van de acomodaties en de verschansing zijn wit. De tuigage is deels vervangen door een lichtere draadsoort. daarbij zijn blokken gesimuleerd met kleine plaatjes (vermoedelijk) zink waarin gaatjes zijn geboord. Het model is geplaats in een zee gemaakt van beschilderde stopverf. Het geheel is geplaats in een zwart geverfde vitrine.

Identificatie
Titel
Waterlijnmodel van de driemastbark Tromp.
Objectnummer
FSM-2012-440
Objecttype
 • Scheepsmodellen
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
 • Diorama's
  Een diorama is een (vaak museale) opstelling waarbij voorwerpen zodanig staan opgesteld dat er een indruk van een mogelijke werkelijkheid wordt getoond. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022651
Over
Onderwerpen
 • Barken
  Schip met drie of meer masten, waarbij de achterste mast langsscheeps getuigd is en de overige masten vierkant getuigd zijn.A large decked sailing vessel having three or more masts, with square sails on all but the mizzen, which was fore-and-aft rigged. Vessels of this type and of steel construction were the norm in ocean trading in the latter days of sail. Most of the Cape Horners, windjammers and clipper ships fall within this category.Te gebruiken voor zeilschepen met drie of meer masten, vierkand getuigd aan alle masten behalve de achterste, die gaffeltuig heeft. (AAT)
 • Driemasters
  Zeilschip met drie masten.
Werk
Breedte
24.0 cm
Hoogte
46.6 cm
Lengte
55.8 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden