Datering
Maker Lankhorst Touwfabrieken

Staal van een kunstvezel tros, afkomstig van Lankhorst Touwfabrieken te Sneek.

Staal van een tros. Witte kunstvezel gemaakt met een combinatie van polyester en polyproplyleen, zes strengen. Aan beide einden voorzien van een takeling en versmolten. Diameter van de takelingen is 16 cm. Daartussen een diameter van ca. 20 cm.
Dit is een stukje van het touw dat is gebruikt in 1996 bij de tewaterlating van een erg groot schip op een Poolse werf. Het was speciaal ontwikkeld om het schip binnen de voor de tewaterlating beschikbare honder meter te kunnen stoppen. Een (kopie van) een film van deze tewaterlating is opgenomen in de bibliotheekcollectie.

Identificatie
Titel
Staal van een kunstvezel tros, afkomstig van Lankhorst Touwfabrieken te Sneek.
Objectnummer
FSM-2011-097
Objecttype
  • Kabels
    Stevig dik touw met een aantal strengen ijzerdraad erdoorheen gevlochten. Te onderscheiden van 'touw', dat meestal is vervaardigd uit synthetische of organische vezels. (AAT-Ned)
  • Touw
    Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022080
Werk
Lengte
85 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Lankhorst Touwfabrieken
Datering
Materiaal
  • Kunststof
    Verbinding bestaande uit grote moleculen (polymere verbinding), gemaakt van natuurlijke producten (bijv. cellulose) of zuiver chemisch. Er bestaan drie soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders, en elastomeren. Niet te verwarren met plastic, dat hier gebruikt wordt als synoniem voor thermoplast. (Project Fotografie)Chemical compounds consisting of large molecules (polymer compound), made of natural products (such as cellulose) or purely chemical. There are three classes of plastics: thermoplasts, thermohardening plastics and elastomers. Do not confuse with 'plastic' used as a synonym for thermoplasts. (Project Fotografie)Kunststoffen zijn chemische verbindingen die door niet-natuurlijke scheikundige processen worden gemaakt. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA