Datering
Maker Onbekend

Koperen bel afkomstig van Lankhorst touwfabrieken en later gebruikt door de K.W.S.

Koperen bel. Gegoten messing. Versierd met horizontale profielranden. Door het ophangoog aan de bovenkant een stalen ring. De gesmede ijzeren klepel wordt gehaakt in een oog aan de binnenzijde van de bel. Aan de klepel een harpsluiting met een manilla koord. An de binnenzijde van de bel is een tekst ingeslagen: 'N.V. Lankhorst. Touwfabrieken. Sneek.'
De bel hing oorspronkelijk in de bedrijfskantine van de N.V. Lankhorst Touwfabrieken te Sneek. Later is zij gebruikt door de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (K.W.S.) voor het terugroepen van schepen bij een valse start.

Identificatie
Titel
Koperen bel afkomstig van Lankhorst touwfabrieken en later gebruikt door de K.W.S.
Objectnummer
FSM-2013-115
Objecttype
 • Scheepsbellen
  Een scheepsbel is een - vaak geelkoperen - bel, die aan boord van een schip hangt. Aan de klepel is een allemansend bevestigd om het mogelijk te maken deze te luiden. Op de zeevaart werd vroeger de scheepsbel geluid om het aantal -glazen- aan te geven ten behoeve van de scheepswachten. De bel hing naast een 'glas', een zandloper die elke dertig minuten aangaf. Iedere dertig minuten werd de bel geluid. Als dat acht keer gedaan was, werd de wacht afgelost.
 • Bellen
  Een rond, schaalvormig metalen voorwerp in de vorm van een klok of halve bol al dan niet met klepel. Het produceert een heldere klank door beweging van de bel of door het aanslaan ervan met een hamer-tje. In het klooster was de bel onmisbaar bij het aangeven van het dagritme van bijvoorbeeld het opstaan en naar bed gaan, het persoonlijk en het gemeenschappelijk gebed, de maaltijden. In sommige streng gesloten zusterkloosters was het de gewoonte een handbel (een bel met een steel) te luiden wanneer een vreemde aanwezig was in het klooster. Deze werd door een van de zusters met belgelui vergezeld opdat de overige zusters zich tijdig konden terugtrekken.Metalen instrument tot het voortbrengen van een bepaald geluid, meestal in de vorm van een om-gekeerde beker waarvan de rand zich verbreedt. Wordt aangeslagen door een erin opgehangen klepel of door een hamermechanisme. Een klok hangt, in tegenstelling tot een bel, altijd op. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022788
Werk
Hoogte
27.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Messing
  Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA