Datering
Maker Lankhorst Touwfabrieken

Staal van een gele scheepstros van kunstvezel.

Staal van een scheepstros. Gele kunstvezel. Kern van zeven strengen. Om de kabel een mantelvan vlechtwerk van kunstvezel in de kleuren geel en oranje.
Deze kabel is een drijvende winchlijn, speciaal ontwikkeld voor het gebruik op enkel drums "selftensioning" afmeerlieren. De kracht wordt opgenomen door de 7 strengs kern. die de hoge sterkte combineert met een lage rek. De mantel, die niet bijdraagt in de breekkracht, dient ter bescherming van de kern (langere levensduur) en verhoogt de veiligheid van de bemanning (geringer risico van terugslag bij breuk). De breekkracht van Tipto-Winchline neemt niet af wanneer het nat is.

Identificatie
Titel
Staal van een gele scheepstros van kunstvezel.
Objectnummer
FSM-2005-069
Objecttype
  • Touw
    Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020213
Werk
Lengte
100 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Lankhorst Touwfabrieken
Datering
Materiaal
  • Kunststof
    Kunststoffen zijn chemische verbindingen die door niet-natuurlijke scheikundige processen worden gemaakt. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden