Datering
Maker Onbekend

Haspel. Afkomstig uit de zeilmakerij van D. Gaastra te Sneek.

Haspel. Voor het opspoelen van touw. Twee kruisvormen van hout, waarvan de einden met rondhouten an elkaar verbonden zijn. Het bovenste kruis is kleiner dan het onderste.
De haspel is afkomstig uit de zeilmakerij van D. Gaastra aan het Kleinzand te Sneek.

Identificatie
Titel
Haspel. Afkomstig uit de zeilmakerij van D. Gaastra te Sneek.
Objectnummer
FSM-1984-061
Objecttype
  • Haspels
    Z.g. zeskanter in verfmolens, bedoeld om kluiten en ongerechtigheden uit de gemalen verfstof te zeven. (Molenwoordenboek B.D. Poppen)
  • Touw
    Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000003717
Over
Onderwerpen
  • Zeilmakerijen
    Ruimten waar zeilen worden vervaardigd en onderhouden. (AAT)
  • Sneek
Werk
Breedte
95.5 cm
Hoogte
48.0 cm
Lengte
95.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden