Datering
Maker Onbekend

Giekring. Afkomstig uit zeilmakerij D. Gaastra te Sneek.

Giekring. Hoefijzervorm met twee rollen.
Een giekring werd gebruikt wanneer de giek was uitgerust met een patentrif. Door met dit patentrif de giek in de lengte-as te draaien wordt het zeil rond de giek gedraaid en gereefd. Het schootblok kon dan niet vast aan de giek worden bevestigd, maar werd aan een losse ring rond de giek vastgezet: een giekring. Deze giekring is afkomstig uit de zeilmakerij van D. Gaastra aan het Kleinzand te Sneek.

Identificatie
Titel
Giekring. Afkomstig uit zeilmakerij D. Gaastra te Sneek.
Objectnummer
FSM-1984-100
Objecttype
 • Giekringen
 • Giekbeslag
  Beslag om een giek (rondhout).
 • Scheepsbeslag
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000011773
Over
Onderwerpen
 • Zeilmakerijen
  Ruimten waar zeilen worden vervaardigd en onderhouden. (AAT)
 • Sneek
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden