Datering
Maker Onbekend

Verstelbare moersleutel. Afkomstig uit zeilmakerij D. Gaastra te Sneek.

Verstelbare moersleutel bestaande uit een draadspindel met houten handvat en twee beweegbare bekken. De draadspindel heeft linkse en rechtse draad, zodat bij het draaien de bekken elk één kant uitgaan. Het handvat is kapot.
De moersleutel is afkomstig uit de zeilmakerij van D. Gaastra aan het Kleinzand te Sneek.
literatuur: - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Verstelbare moersleutel. Afkomstig uit zeilmakerij D. Gaastra te Sneek.
Objectnummer
FSM-1984-090
Objecttype
 • Schroefsleutels
  Schroefsleutels zijn handgereedschappen om bouten en moeren los of vast te draaien. Ze komen in vele vormen en grootte voor. De meest gebruikelijke zijn de dubbele steeksleutels met bekken die onder 45 graden met de lengteas zijn aangebracht. Naast de vaste schroefsleutels kent men ook de verstelbare schroefsleutels, de zogenaamde Engelse sleutels. Deze schroefsleutel komt in verschillende grootte voor en is ook bekend onder de naam baco.
 • Sleutels-gereedschap
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012378
Over
Onderwerpen
 • Zeilmakerijen
  Ruimten waar zeilen worden vervaardigd en onderhouden. (AAT)
 • Sneek
Werk
Breedte
10.5 cm
Hoogte
cm
Lengte
26.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Staal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden