Datering
Maker Onbekend

Sponningschaaf. Afkomstig uit zeilmakerij D. Gaastra te Sneek.

Sponningschaaf. Beitelbreedte 1/2". Gemerkt: KBK (fabrikant) en RVN (eigenaar).
De schaaf is afkomstig uit de zeilmakerij van D. Gaastra te aan het Kleinzand Sneek.
literatuur: - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Sponningschaaf. Afkomstig uit zeilmakerij D. Gaastra te Sneek.
Objectnummer
FSM-1984-085
Objecttype
 • Sponningschaven
  Dit is een smalle schaaf, die aan de ene zijde met een smalle band, waarin de beitel zit, nog iets doorloopt beneden het ondervlak van de schaaf. Met die band glijdt hij als geleider langs het hout. Hierdoor is men in de gelegenheid om in één van de zijden van het stuk hout een sponning te schaven ter breedte van de zool van de schaaf. Met diepte-instelling met behulp van een aanloop. Veel sponningschaven hebben een voorsnijder. Vlaamse naam: slagschaaf.
 • Schaven
  Gereedschap dat wordt gebruikt om het oppervlak van hout glad en egaal te maken door er houtkrullen af te schaven. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000003728
Over
Onderwerpen
 • Zeilmakerijen
  Ruimten waar zeilen worden vervaardigd en onderhouden. (AAT)
 • Sneek
Werk
Breedte
2.5 cm
Hoogte
22.0 cm
Lengte
26.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Staal
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden