Datering
Maker Onbekend

Reversspeld. Gedragen door Pieter de Vries als penningmeester van zeilvereniging Sylnocht uit Leeuwarden.

Reversspeld. Insigne in de vorm van de banderolle. Blauw geëmailleerd metaal waarin de tekst: 'Penningmeester'. Bevestiging door middel van een speld.
De reversspeld is afkomstig van Pieter de Vries uit Snakkerburen. Pieter de Vries, geboren op 29 december 1887 als zoon van het schippersechtpaar Johan en Minke de Vries uit Reduzum. Pieter woonde met zijn vrouw Rimkje Keidel aan de Dokkumer Ie te Snakkerburen. Zij hadden een schouw, genaamd "Sylnocht", die voor het huis lag afgemeerd. Pieter de Vries was penningmeester van de Z.V. Sylnocht te Leeuwarden. In de familie zijn enkele verhalen bewaard over de wedstrijden van Pieter de Vries: Wanneer er gebrek aan wind was werd van de kinderen van Pieter verwacht dat zij de schouw richting Warten sleepten voor de wedstrijden. Ook werden sommige schouwen, voorafgaand aan de wedstrijden, op het droge getrokken om de bodem te voorzien van een laagje grafiet.
Zeilvereniging Sylnocht werd in 1938 opgericht te Leeuwarden door enkele schouwzeilers uit Leeuwarden en Warten, die vreesden dat de klasse der schouwen anders snel uit het wedstrijdprogramma zou verdwijnen. Wedstrijden van de Z.V. Sylnocht werden meest gezeild op de Kruiswaters tussen Warten en Earnewald.
Literatuur: - Leeuwarder Courant, 15-03-1938.

Identificatie
Titel
Reversspeld. Gedragen door Pieter de Vries als penningmeester van zeilvereniging Sylnocht uit Leeuwarden.
Objectnummer
FSM-2011-081
Objecttype
  • Draagtekens
  • Reversspelden
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022063
Over
Onderwerpen
  • Schouwen
  • Leeuwarden
Werk
Breedte
3.3 cm
Hoogte
1.2 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA