Datering
Maker Onbekend

Lauwerkrans. Zeilprijs uitgeloofd door zeilvereniging Sylnocht uit Leeuwarden.

Lauwerkrans van zink (oorlogskwaliteit) met in het lint de inscriptie 'zv Sylnocht / 2e prijs / 18-7-'43'.
De lauwerkrans is als zeilprijs uitgeloofd door zeilvereniging Sylnocht uit Wergea. De prijs werd gewonnen door Rommert Talman uit Leeuwarden, die zeilde in het zestien-kwadraat-jacht Jo, met zeilnummer 5. Van 1932 tot 1968 waren Rommert en Wybe Talman uit Leeuwarden in dit jacht regelmatige deelnemers aan Friese zeilwedstrijden. Het jacht was gebouwd door hun oom Hendrik Bulthuis uit Leeuwarden, de ontwerper van de B.M.-klasse en de zestien-kwadraat-klasse.
Zeilvereniging Sylnocht werd in 1938 opgericht te Leeuwarden door enkele schouwzeilers uit Leeuwarden en Warten, die vreesden dat de klasse der schouwen anders snel uit het wedstrijdprogramma zou verdwijnen. Wedstrijden van de Z.V. Sylnocht werden meest gezeild op de Kruiswaters tussen Warten en Earnewald.
Literatuur: - Leeuwarder Courant, 15-03-1938.

Identificatie
Titel
Lauwerkrans. Zeilprijs uitgeloofd door zeilvereniging Sylnocht uit Leeuwarden.
Objectnummer
FSM-1988-057
Objecttype
  • Lauwerkransen
  • Zeilprijzen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000005264
Over
Onderwerpen
  • Leeuwarden
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Zink
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Zn en het atoomnummer 30; het is een blauwachtig wit, kristallijn metaal. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA