Datering
Maker Onbekend

Medaille. Zeilprijs van zeilvereniging Sylnocht behaald door Pieter de Vries in 1942.

Medaille. Rond, zilverkleurig. VZ: afbeelding van twee olympiajollen met de zeilnummers H3 en H5. KZ: '3e Pr. / Z.V. Sylnocht / 30-8-'42'. daaronder het wapen van Friesland tussen eike- en lauriertakken. Onder de inscriptie een oudere: '4e Pr. / Z.V. Sylnocht / 2-8-'42'.
De medaille van zeilvereniging Sylnocht uit Warten is afkomstig uit de prijzencollectie van Pieter de Vries uit Snakkerburen. Pieter de Vries, geboren op 29 december 1887 als zoon van het schippersechtpaar Johan en Minke de Vries uit Reduzum. Pieter woonde met zijn vrouw Rimkje Keidel aan de Dokkumer Ie te Snakkerburen. Zij hadden een schouw, genaamd "Sylnocht", die voor het huis lag afgemeerd. Pieter de Vries was penningmeester van de Z.V. Sylnocht te Leeuwarden. In de familie zijn enkele verhalen bewaard over de wedstrijden van Pieter de Vries: Wanneer er gebrek aan wind was werd van de kinderen van Pieter verwacht dat zij de schouw richting Warten sleepten voor de wedstrijden. Ook werden sommige schouwen, voorafgaand aan de wedstrijden, op het droge getrokken om de bodem te voorzien van een laagje grafiet.
Zeilvereniging Sylnocht werd in 1938 opgericht te Leeuwarden door enkele schouwzeilers uit Leeuwarden en Warten, die vreesden dat de klasse der schouwen anders snel uit het wedstrijdprogramma zou verdwijnen. Wedstrijden van de Z.V. Sylnocht werden meest gezeild op de Kruiswaters tussen Warten en Earnewald.
Dat er een oudere datum is overschreven doet vermoeden dat de medaille is hergebruikt. Mogelijk was het tijdens de Tweede Wereldoorlog moeilijker om voldoende medailles te laten maken.
Literatuur: - Leeuwarder Courant, 15-03-1938.

Identificatie
Titel
Medaille. Zeilprijs van zeilvereniging Sylnocht behaald door Pieter de Vries in 1942.
Objectnummer
FSM-2011-078
Objecttype
 • Medailles
  Algemene benaming voor de geslagen, gegraveerde of gegoten en aan beide zijden versierde metalen draagpenning, verstrekt alsonderscheiding, erepenning, prijs, beloning of aandenken. Hangt niet zelden aan een lintje. Bij de medaille kan een geschreven of gedrukte aankondiging behoren.
 • Zeilprijzen
 • Sportprijzen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022060
Over
Onderwerpen
 • Olympiajollen
 • Schouwen
 • Leeuwarden
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden